Ugrás a tartalomra

Fókuszban a termelők és a kistelepülések

Fókuszban a termelők és a kistelepülések

Mezőgazdasági és vidékfejlesztő intézkedések Szabadkán


A szabadkai városi képviselő-testület csütörtökön megtartott ülésén a képviselők határozatot hoztak az önkormányzat mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikájának megvalósítását támogató éves programjáról. Ennek értelmében a helyi vezetés, a Városi Közigazgatás Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságán keresztül különféle módokon igyekszik támogatni a mezőgazdasági termelőket, és az olyan rendezvényeket, amelyek a mezőgazdaság egy-egy ágára, illetve egy-egy közösségre, kistelepülésre hívják fel a figyelmet.
A mezőgazdasági titkárság programjairól Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja, valamint Vitković Aleksandar, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára nyilatkozott lapunknak. Mint megtudtuk, a titkárság három fő támogatási formával igyekszik javítani a termelők, illetve a rurális vidékek helyzetén – talajelemzések támogatásával, a felvett hitelekre vonatkozó kamattámogatással, valamint promóciós tevékenységek ösztönzésével.


Ez utóbbira már jelentkezhetnek a mezőgazdasággal, vidékfejlesztéssel foglalkozó civil szervezetek, egyesületek, illetve azok képviselői.

– A mezőgazdasági jellegű rendezvényeket évről évre támogatja a helyi önkormányzat. Az idén erre a célra 1,683 millió dinár áll rendelkezésünkre. Erre olyan egyesületek képviselői jelentkezhetnek, amelyek valamilyen falunapot, bornapokat és hasonló rendezvényeket szerveznek év közben. Az érdeklődők Szabadka Város hivatalos honlapján megtalálhatják a pályázat feltételeit, és azt tanácsoljuk, hogy minél előbb adják át pályázatukat. Egy-egy egyesület legtöbb 200 000 dinárt igényelhet. Amennyiben az igénylések teljes összege meghaladja a már említett 1,683 millió dinárt, úgy a bizottság mérlegel, és mindenkinek arányosan csökkentjük a megítélt pénzösszeget, kivéve azon egyesületek esetében, akik kis összegű pályázatot nyújtottak be – fogalmazott Vitković Aleksandar, aki azt is elmondta, hogy a tapasztalataik szerint az ilyen jellegű pályázatoknak pozitív visszhangja van, hisz ezen rendezvények nagy jelentőséggel bírnak a települések számára.
A kamattámogatás szintén többéves múltra tekint vissza, és az elmúlt években igen sok termelő is élt ezzel a lehetőséggel.
– A termelők kamattámogatására az idén 1,5 millió dinárt irányoztunk elő. Ezen intézkedéseink esetében közbeszerzési pályázatot írunk ki, amelyre az ügyviteli bankok jelentkezhetnek, és a legjobb feltételeket kínáló banknál, illetve bankoknál igényelhetnek eszközöket a termelők. Mi a bank politikájára nem tudunk kihatással lenni. A hiteligénylőnek a bank irányába egyszázalékos kamatot kell fizetnie, a többit pedig a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság állja, vagyis, amennyiben a termelő ötszázalékos kamatra veszi fel a hitelt, az alapösszegen túl egy százalékot fizet vissza, míg négyet a titkárság. 2018-ban viszonylag későn írtuk ki ezt a pályázatot, és az akkor a rendelkezésünkre álló eszközök mindössze 15–20 százaléka lett kihasználva, tavaly viszont ez az arány meghaladta a 85 százalékot. Reméljük, hogy az idén is több termelő veszi igénybe ezt a támogatást. A gazdák várhatóan az őszi betakarításhoz, talajműveléshez, vetéshez veszik igénybe ezt a lehetőséget – mondta a titkár.
A talajelemzés igen fontos eleme a termelésnek, hisz gazdaságosabbá teheti a tápanyag-utánpótlást, ugyanakkor a környezetre káros anyagok kijuttatását is csökkenti. A mezőgazdasági titkárság a talajelemzések támogatására 2,5 millió dinárt hagyott jóvá. A talajelemzés kapcsán a titkárság pályázatot ír ki, amelyre az erre specializálódott intézmények jelentkezhetnek. Az elmúlt években a pályázat nyertese rendre a helybeli Mezőgazdasági Szakszolgálat volt.
– A Mezőgazdasági Szakszolgálat tavaly 632 parcelláról 1150 mintát elemzett ki. Ennek legnagyobb része, 766 minta szántóföldekről származott, fóliasátrakból 56 minta érkezett, míg a gyümölcsösökből 320 mintát vizsgáltak meg, nyolcat pedig szőlősökből analizáltak. A szakszolgálat a vizsgálat után talajelemzési jegyzőkönyvet állít ki, amihez tápanyag-utánpótlási javaslatot is mellékelnek, mivel a termelőknek azt is meg kell határozniuk, hogy mit terveznek termeszteni az adott parcellán. A termelők ezzel pénzeszközöket tudnak megspórolni, hisz csak annyi műtrágyát kell kijuttatniuk a parcellára, amennyire ténylegesen szükség van. Azon termelőknek, akik állami földterületeket bérelnek, kötelezően el kell végezniük a talajelemzést. Amennyiben az adott gazda 10 évre bérli az állami földet, a kezdőévben is ki kell elemezni a talaj állapotát, majd 10 év után el kell végeznie egy záróelemzést is, és a parcellának nem szabad rosszabb állapotban lennie, mint első évben – fogalmazott Bognár Pásztor Hajnalka, aki elmondta, hogy ajánlatos lenne legalább háromévente elvégezni a talajelemzést. A talajelemzéshez szükséges mintavételt szakemberek végzik. A termelők nyilvános felhívás útján értesülhetnek az akció időtartamáról.
    

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír