Ugrás a tartalomra

Fogalmazzunk egyértelműen

Reagálás a Magyar Mozgalom Pásztor ismét félrevezeti a közvéleményt című közleményére 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke október 23-i ünnepi beszédének része volt az aktuális politikai helyzetértékelés is – a VMSZ elnöke ezt minden alkalommal megtette az elmúlt tíz évben, amióta a párt elnöke. Sohasem kerülte meg a vajdasági magyar közösséget érintő közéleti kérdéseket, ugyanúgy, ahogyan nyíltan foglalt állást a szerb belpolitikai és anyaországi – a határon túl élő magyar közösségeket érintő politikai kérdésekben. 

A Magyar Mozgalom talán elfelejtette a 2017. június 16-án megjelent elemző cikket, ami a Magyar Mozgalom a Jobbik ölelésében címmel jelent meg az egyébként erőteljesen VMSZ kritikus szerző tollából, akit tehát azzal nem lehet vádolni, hogy bértollnok volna.

Viszont tény, hogy a megjelent elemzésre a Magyar Mozgalom semmilyen módon nem reagált, tehát marad a megállapítás. Ilyen szempontból a VMSZ elnöke nem mondott újszerűt, csak visszacsatolta a tényeket.

Amit viszont a Magyar Mozgalom cáfol, jelesül, hogy épít-e szélsőséges és nemzetellenes kapcsolatokat, egyelőre rejtély, ilyent senki nem állított.

Pásztor István beszédében a következőket mondta: ,,a Magyar Mozgalom, ami viszont egyszerre tudott kapcsolatot építeni a szélsőséggel és a nemzeti erővel szembeni politikai opcióval.“

Tekintettel arra, hogy a Magyar Mozgalom a kerítésépítés, Magyarország migrációs politikája, a kvótareferendum kapcsán nem a nemzeti erők mellett foglalt politikai állást, hanem vagy maszatolt, vagy a választók lelkiismeretére bízta, vagy szembement a magyar kormány állásfoglalásával és politikájával, meglehetősen egyértelmű helyzetet teremt – azonosulást a nemzeti erővel szembeni politikai opcióval.

Szó szerint úgy, ahogyan azt Pásztor István mondta.

A Magyar Mozgalom közleményének jövőbelátó, pszichoanalízisbe hajló azon része, miszerint ,,Pásztor István retteg, mert a küszöbönálló köztársasági választásokon tovább fog csökkeni képviselőinek száma, a Magyar Mozgalom pedig parlamenti erő lesz“ a Magyar Mozgalom önképe.

Ezzel szemben Pásztor István akkor sem rettegett, amikor a 2015-ös belső puccsal nézett szembe és akkor sem, amikor a 2016-os választások előtt tiszta vizet öntött a pohárba – miután a Magyar Mozgalom civil formáció bejelentette, hogy önállóan indul a választásokon, kizárta azokat, akik saját pártjukkal szemben indultak.

Pásztor István egyértelmű, érthető politizálást folytat, választási programok mentén, a választásokon önálló erőként indul, nem mások listáján, koalíciós szándékát előre bejelenti – rettegésre semmi oka.

A továbbiakban a VMSZ ezt a kérdést lezártnak tekinti, a Magyar Mozgalom közleményére a tisztánlátás és helyzetértékelés szándékával válaszolt és nem utolsó sorban azért, mert elvárta volna, hogy amennyiben a párt elnökének beszédével foglalkoznak, akkor azt pontosan tegyék – mivel a Magyar Mozgalom nem idézte Pásztor István mondatát, amire reagált, ezt a VMSZ-nek kellett megtennie.

                                                                                                                                                                                                         Vajdasági Magyar Szövetség

 

Többi hír