Ugrás a tartalomra

Fényárban úszik a szabadkai Szent Teréz Székesegyház

Fényárban úszik a szabadkai Szent Teréz Székesegyház. A szabadkai önkormányzat, a magyar kormány, valamint a Magyar Nemzeti Tanács segítségével a teljes villanyhálózatot felújították. A munkálatok azonban itt még nem értek véget.

Szokatlan látványban lehet részük a szabadkai Szent Teréz Székesegyház előtt sétálóknak, ezentúl ugyanis fényárban úszik a homlokzaton levő Szent Pál apostol vitrázs. A templom minden egyes szobra és szentképe is külön megvilágítást kapott. Stjepan Beretić plébános: “Eddig jóformán nem is tudtuk, hogy milyen képeink vannak, milyen szobraink vannak, és most mindez érvényesül. A színes ablakok éjszaka, ha az ember megnézi kívülről, egészen új minden. Mintha új templomban lennénk, nagyon szép.”

Annak, hogy éppen az adventi időszakban vált még szebbé a templom, különösen nagy a jelentősége – emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. “Éppen adventben, karácsonyra várva, szinte ahogy a fények kigyúltak, mi is elkezdtünk emelkedni az ég felé, és egy csodálatos élmény az, hogy ilyen gyönyörűen sikerült megoldani a Székesegyház világítását.”

A felújításra nagy  szükség volt már, a villanyhálózat leégésétől tartottak. Szabadka város önkormányzata másfél éve tett ígéretet a támogatásra. Maglai Jenő polgármester: “Előláttunk négymillió dinárt, hogy az önkormányzat hozzájáruljon a kivitelezés költségéhez. Ma itt az eredmény, másfél évvel később. Azt hiszen megérte 2013 tavaszán odafigyelni a Székesegyházra.”

A magyar kormány 165 millió forintos támogatása nélkül hosszú éveket várhattunk volna a felújításra – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke. A munkálatoknak azonban még koránt sincs vége. “Tavasszal folytatódni fog ennek az épületnek, ennek a katedrálisnak a felújítása, a repedések eltüntetésével, a falak kibiztosításával, avval, hogy hosszú távra ez az épület teljes mértékben rendben legyen.”

A későbarokk építészeti jegyeket viselő Szent Teréz Székesegyházat 1779-ben emelték. Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelték fel, ő Szabadka védőszentje. 1974-ben a pápa a kisebb bazilika rangot adományozta a templomnak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír