Ugrás a tartalomra

Felavatták a felújított első világháborús emlékművet és Kossuth parkot Bácskossuthfalván

Bácskossuthfalván, a Kossuth parkban áll az első világháború helyi áldozatai tiszteletére emeltetett emlékmű, amelyet 2018-ban újítottak fel.
 
Egy helyi kőművesmester, Bálint Lajos készítette 1942-43-ban. A domborművek Juhász Gyula és Somorjai Antal budapesti kőfaragók munkái. A hat boltív közepén zászlótartó áll, az áldozatok 239 névtáblája az emlékmű hátoldalán látható. A bácskossuthfalvi emlékművet 2018-ban a magyar kormány támogatásával újították fel. Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár történelmi bevezetője után a család fontosságáról, a szerb-magyar megbékélésről és a közelgő európai parlamenti választásokról is beszélt. Az államtitkár elmondta, nem csak az emlékmű, az egész park új arculatot kapott.
Hajnal Jenő ünnepi beszédében hangsúlyozta, egyéni és közösségi identitás nem létezik emlékezet nélkül, ezért nagy szükség van meghatározó történelmi eseményekre, közösen elfogadott jelképekre. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette, ez nem más mint egy közös építkezés, nemzetépítés. Mi nemzetépítők nem feledünk, nem feledhetünk – emelte ki Hajnal Jenő.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír