Ugrás a tartalomra

Fásítással az elsivatagosodás ellen

Fásítással az elsivatagosodás ellen

 Nagy erőkkel zajlik a zöldterületek növelése Zenta községben. A mai napon mintegy 4000 facsemetét ültettek el.

Több mint 2000, a Tornyoson működő kertészet által felajánlott fekete, fehér és kanadai nyár-, valamint szomorúfűz csemetéket ültettek el az önkéntesek a Csík-ér partján.

Vajda Attila, szervező, Tornyos: „Itt Vajdaságban az egyik legkevésbé fásított terület a Zenta községi. Míg a vajdasági átlag 3 százalék, itt 1 százalék alatt van, az európai átlag pedig 23 százalék. Nagy lemaradásunk van, amit szeretnénk lassan behozni és minél több fát elültetni.”
 

Márciusban volt már egy nagyobb fásítási akció Tornyoson. Annak sikerén felbuzdulva szeretnék minél gyakrabban megszervezni a közösségi munkaakciót a faluban.

Cipó Igor, helyi közösségekkel és falvakkal megbízott tag, Zenta KT: „Nagyon komoly közösségépítő szerepe van ennek, hogy itt iskolás diákok és felnőttek, akik a természetet egy kicsit magukénak érzik, megjelentek és teszünk azért, hogy ezen a kis természeti oázisunkon, ami a Csík-ér partja, segítünk és befásítjuk.”
 

Lassan végéhez közeledik annak az 1200 facsemetének az elültetése Zentán, amelyet egy új eljárással végeztek.

Lőrinc Király Lívia, környezetvédelmi szakmunkatárs, Zenta: „Ez egy újszerű eljárás, ahol a földterületet egy speciális fóliával vonják be, így nem szükséges a későbbiekben a fáknak a locsolása, illetve emiatt nem szükséges a körülötte lévő földterületnek a kapálása, gazolása, mert ez a fólia visszafojtja.”
 

A fólia segít a fa gyökeréhez vezetni a nedvességet, így a megfelelő vízellátás folyamatosan biztosított lehet a csemete számára.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Vajdaság és így Zenta község is olyan helyzetben van, hogy sajnos az elsivatagosodás veszélye fenyegeti, és így évente igyekszünk fásítási akciók keretein belül ezt a trendet megfordítani és, hogy minél több zöldfelületünk legyen nemcsak a város területén, hanem a város körüli területeken is.”
 

A beruházás értéke mintegy 2.700.000 dinár, amelyet Zenta község minisztériumi támogatással tudott megvalósítani.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen