Ugrás a tartalomra

Falunap és fokhagymafesztivál Ludason

Falunap és fokhagymafesztivál Ludason

 A Falunap megünneplését évek óta összekötik a Fokhagymafesztivállal, amely Ludas legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát. Ilyenkor köszöntik a település újszülötteit. Ajándékkal lepték meg a 2019-es Fokhagymafesztivál óta született 17 kisgyermeket.

Ludas már régóta ismert a fokhagymatermesztésről, lakosai ragaszkodnak ehhez a hagyományhoz. Napjainkban is számos termelő foglalkozik az egészséges növény termesztésével. Nemcsak a környékbelieket vonzza, hanem a távolabb élők is előszeretettel látogatnak el a fokhagymafesztiválra.

A 23. falunap és 20. fokhagymafesztivál a Szent Katalin-templomban vette kezdetét, ahol kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét tartottak.

A rendezvény további programjaira a vásártéren került sor.

A fokhagymafesztiválon természetesen a fokhagymáé volt a főszerep, volt is belőle bőséges kínálat, az emberek vásároltak is belőle sokat. Az árakat illetően a fokhagyma kilója nagyságtól függően 300, 350, 400 dinárba került. A fokhagymafüzérek nagyságtól és dekorációtól függően 700, 800, a kisebbek 450 és 500 dinárba kerültek, de voltak nagyon szép díszes fokhagymakosarak 500 dinárért.

Sindrity Mária először látogatott ki a fokhagymafesztiválra: „Vásároltam is fokhagymát, mert azt sokat is fogyasztok, szeretem is, meg tudom, hogy jó termés, ez biztos.

Bátori Hermina fokhagymatermelő szerint az idén betegség támadta meg a növényt, így kevesebb és apróbb lett a termés. Az íze azonban kiváló, jól eltartható, ezért is volt nagy a kereslet.

„Tudják, hogy a ludasi fokhagyma egy minőségében jó fokhagyma.”

Fokhagymás játékokat is szerveztek, a vállalkozó szellemű gyerkőcök gerezdelő versenyben vehettek részt. A palicsi Vajda Petra lett az egyik győztes.

„ Nehéz volt-e a fokhagyma gerezdelés?
- Kicsit igen, de van nekünk otthon, ezért gyakoroltam otthon, úgyhogy nem volt olyan nehéz.”

Az idősebbeknek füzérfonó versenyt szerveztek. Ilyenkor köszöntik a település újszülöttjeit. Ludason a 2019-es fokhagymafesztivál óta született 17 kis lurkót és szüleiket ajándékozták meg.

Vásárhelyi Teréz, elnök, Ludas Matyi M. E., Ludas: „A családok között nagyon sok a nagycsaládos, akiknek ez már a második, harmadik gyerekük.”

A rendezvény közösség összetartó erejét emelte ki ünnepi beszédében Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség elnöke.

„Amikor a fokhagymafesztiválra készülünk, abban az esetben megszűnik a világ létezni, mindenki összefog, az össz szervezet, ami létezik a faluban, odaáll a helyi közösség vezetősége mögé, és egyöntetűen a falu apraja-nagyja csak azon dolgozik, hogy ez a rendezvény egy olyan színvonalú rendezvény legyen, amire a környék azt mondja, hogy ez igen.”
 

Ludas a környék egyik legrégebbi települése, a rendezvény pedig a hagyományok őrzéséről szól - fogalmazott dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT VMSZ-es elnöke.

„Az, hogy huszadszor, illetve huszonharmadszor rendezik meg ezeket a rendezvényeket, azt bizonyítja, hogy kitartóak, és a nehézségek ellenére is fontosnak tartják azt, hogy saját magukat és a településüket megünnepeljék, megünnepeltessék.”

Az ünnepi megnyitót követően a helybeli Ludas Matyi Művelődési Egyesület és a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület tagjai léptek színpadra. A ludasi falunap és fokhagymafesztivál utcabállal zárult, amelyen a jó hangulatról a Piros Ingesek zenekar gondoskodott.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét