Ugrás a tartalomra

Elfogadták a részletes szabályozási tervet, épülhet a szélerőműpark

Elfogadták a részletes szabályozási tervet, épülhet a szélerőműpark

 Most még üres a csantavéri határ, de pár év múlva itt szélerőművek fognak állni. Mintegy 6700 hektáros területről van szó. A tervek szerint 113 szélgenerátort telepítenek majd Szabadka város közelébe.

Egy évvel ezelőtt nagy port kavart a környékünkön felépülő szélerőműpark témája, amelyet egy olasz vállalat helyi cége építené. Ez a vállalat létesítette 2016-ban Szerbia első ilyen parkját is. Az új erőművek a becslések szerint félmillió lakosnak biztosítanak majd megújuló energiaforrást. A gazdák közül már sokan hozzájárultak ahhoz, hogy földjükön épüljenek ki a turbinák, de a lakosok túlnyomó részének kétségei vannak.

Most még üres a csantavéri határ, de pár év múlva itt szélerőművek fognak állni. Mintegy 6700 hektáros területről van szó és ez lesz Európa egyik legnagyobb szélerőműparkja. A tervek szerint 113 szélgenerátort telepítenek majd Szabadka város közelében és mintegy 100 kilométeres mezei úthálózatot építenek ki. A kiépítéshez öt helyszínt határoztak meg. A keleti rész Csantavér kataszteri községhez tartozik Orom irányába. A nyugati rész szintén Csantavér kataszteri községhez tartozik, viszont Tornyos, Orahovó és Topolya kataszteri község határában. Nagyfény északi és déli része, ami az autópálya melletti részt öleli fel, valamint a Békovai rész.

Stábunk csantavéri lakosokat kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a közeljövőben felépülő turbinákról. Egyesek attól félnek, hogy a szélerőművek károsan hatnak majd a lakosság egészségére. Mások  a pozitív oldalát nézik, mivel így kiépítik a határutakat Csantavéren, valamint a földtulajdonosok számára is egy megbízható bevételi forrást jelent.

De hogy mit jelent ez a környező települések energia ellátása szempontjából? A kérdésre Ercsi Hargita, a Szabadkai Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja válaszolt Közügyek című műsorunkban.

„Maguk a szélerőművek amikor kiépítésre kerülnek ezzel összhangban kiépítésre kerül egy trafóállomás. Ez egy 400 kilowattos trafóállomás, amely be fogja fogadni ezt az energiát, amit termelni fognak a szélerőművek és át fogja táplálni a szabadkai központi trafóállomásba. 600 megawatt energiát fog biztosítani. Összehasonlításképp ez körülbelül félmillió lakosnak az energia igénye. Tehát ilyen nagy mértékű energiát fog termelni.”

Csütörtökön Szabadka Város képviselő-testülete meghozta a szélerőműpark kiépítéséhez szükséges részletes szabályozási tervről szóló rendeletet. Az első szakasz tehát lezárult. Kezdődhet az építési engedélyek beszerzése, ami hosszabb időt vesz majd igénybe.

Id.Kovács Károly, ügyvéd: „Az első építkezési engedélyt, hogy ha megkapjuk két év múlva, akkor kezdődhet az építkezés. Tehát két-három éven belül. Addig, két-három évig még mindenki használhatja a földterületet. Ha pedig bérbe adta a földjét, akkor még plusz kap egy kiegészítő bérletet.”

Az ügyvéd becslése szerint a projekt megvalósítása hét, nyolc évet vesz majd igénybe.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen