Ugrás a tartalomra

Egereši: Revanšizam nije put

 

Predsednik Skupštine Vojvodine i član Saveta Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši demantovao je da ima drugačije stavove u odnosu na svog stranačkog šefa Ištvana Pastora kada je reč o odnosima SVM-a s Demokratskom strankom.

– Što se tiče situacije u Subotici, nemam niti drugačiju viziju, niti drugačije mišljenje od gospodina Pastora. Kada je, pak, reč o pokrajini, moramo trezveno razmišljati o sledećim potezima. Moje je mišljenje da nemamo ozbiljniju alternativu u odnosu na onu da se zadrži koalicija na nivou APV, a po mogućnosti i u svim ostalim lokalnim samoupravama. Smatram da je SVM ozbiljna stranka, koja je i do sada pronalazila izlaz iz kriznih situacija, i stoga očekujem da ćemo u skoroj budućnosti naći rešenja s DS-om i za Suboticu, i za ostale lokalne samouprave, a naravno i za Pokrajinu – izjavio je Egereši za „Dnevnik”

Komentarišući nedavno izrečen stav predsednika Skupštine grada i Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Jenea Maglaija da će trenutna kriza pokazati ko je u stranci 'zarad fotelja', a ko iz iskrenih programskih uverenja, Egereši je rekao da SVM mora imati jasnu strategiju delovanja.

– Očekujem da će rukovodstvo naše stranke u skoroj budućnosti imati sednicu na kojoj ćemo trezveno razgovarati i o mogućim potezima i o mogućim posledicama. Lično sam umereni optimista i smatram da moramo naći rešenja. Ponavljam, mislim da je bitno da kao koalicioni partneri na pokrajinskom nivou nađemo zajednički jezik sa DS-om, a da to isto pokušamo i u Subotici i u drugim sredinama, normalno uz poštovanje interesa Saveza vojvođanskih Mađara – naveo je predsednik pokrajinskog parlamenta.

Konačno, upitan kako vidi razvoj situacije u kojoj je DS u Subotici jasno demonstrirao i svoju moć i nezainteresovanost za koaliciju sa SVM-om, a na višim nivoima za sada nema nikakvih signala da će započeti dijalog, Šandor Egereši je odgovorio da je „revanšizam u politici jako loš put”.

– Ja sam uvek za razgovore. Moramo ozbiljno razmišljati i na sto staviti sve mogućnosti i rešenja za prevladavanje ove situacije – naveo je Egereši, dodajući da očekuje da će rukovodstva Saveza vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke vrlo brzo sesti za sto i ipak pronaći obostrano zadovoljavajuća rešenja.

Többi hír