Ugrás a tartalomra

Egeresi: Nem szavakban, tettekben vállaljuk az autonómiát

A tartományi parlament elnöke lakossági fórumon vett részt Temerinben

Lakossági fórumot tartott szombaton este Temerinben a VMSZ községi szervezete. Az est vendége Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke volt. Bemutatkoztak a párt önkormányzati listájának élen állói: Ökrész Rozália polgármesterjelölt (jelenleg a tartományi pénzügyi titkár helyettese), Csőke Csaba (a VMSZ községi szervezetének elnöke), Pászti Róbert és Urbán Izabella (hely szervezeti elnökök) képviselőjelöltek, továbbá dr. Dujmovics Ferenc köztársasági, dr. Nagy Imre (egyéni) és Miavecz Béla magiszter (listás) tartományi képviselőjelöltek.

Egeresi Sándor a hallgatóságnak elmondta, hogy az elmúlt évek során a VMSZ politikáját nem kísérték botrányok és káros folyamatok. A jövőt illetően pedig három kulcsfontosságú szerepvállalást tűzött ki célul. Az első: a vajdasági magyarság őszinte és nyílt érdekképviselete; második: a vajdasági értékek által egy élhető Vajdaság megteremtése; a harmadik pedig: az euroatlanti integráció megvalósítása, ami biztonságpolitikai kérdés Szerbia számára. A VMSZ eddig is síkraszállt a vajdasági magyarság megmaradásának kulcsfontosságú kérdéseinek megoldásáért, amilyen az utóbbi időben a vagyon-visszaszármaztatás és a rehabilitáció, és nem volt hajlandó a kompromisszumra. Sohasem ígérgettek, sohasem szépítgették a valóságot, hanem a realitások talaján lépésről lépésre próbálták érvényesíteni az elképzeléseket.

Azoktól, akik nagy szavakkal hangsúlyozzák a vajdasági autonómia szükségességét, a VMSZ elvárja, hogy legalább ne csak szavakban, hanem tettekben is vállalják az autonómiát. A VMSZ nemcsak a magyarság érdekképviseletét vállalja, hanem igen energikusan védi a vajdasági érdekeket is a jelenlegi szerbiai politikai palettán.

Egeresi foglalkozott belbiztonsági kérdésekkel is. Szorgalmazta a vajdasági rendőrség létrehozását, amelynek nincs alkotmányos akadálya, csak a vonatkozó törvényt kell tiszteletben tartani. Ezzel kapcsolatosan megemlítette, hogy meghirdették a pályázatot rendőrök felvételére, és jó lenne, ha minél több magyar fiatal jelentkezne, hiszen szükség van a magyarul tudó belügyi alkalmazottakra. A Temerinben tapasztalt nemzeti incidensek kapcsán elmondta, hogy meggyőződése szerint azok mögött „délszláv beütés van”, mint az egy hete történt temerini kocsmai szidalmazás hátterében is. Ezért tartja fontosnak a nemzetek közötti bizalom elmélyítését.

Ökrész Rozália Vajdaság költségvetésének tiszteletben tartásáról, valamint a nőknek a gazdasági és a politikai életben való részvételének szükségességéről beszélt. A helyi politikusok a VMSZ választási programját ismertették, amelyben rövid és hosszú távú célkitűzések szerepelnek, végezetül válaszoltak a feltett kérdésekre.

Magyar Szó

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen