Ugrás a tartalomra

Deutsch: Szerbia jó úton halad

Brüsszel - Szerbia jó úton halad az uniós előcsatlakozási támogatások felhasználásában - közölte Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, a szerbiai forrásfelhasználásokról készülő számvevőszéki jelentés néppárti felelőse az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságában.

 

A számvevőszéki jelentés egy részről azt vizsgálta, hogy az Európai Bizottság hatékonyan irányította-e a Szerbiának nyújtott előcsatlakozási alapok felhasználását, másrészt azt, hogy Belgrád miként használta fel az Európai Uniótól 2007 és 2013 között kapott 1,2 milliárd euró összegű támogatást - tudatta szerdán a politikus irodája.

A fideszes EP-képviselő felhívta a figyelmet, hogy 2020-ig 11 milliárd euró áll rendelkezésre a tagjelölt országok támogatására.

"Ekkora összegű támogatással már lényeges változásokat lehet elérni és Szerbia összes polgára, köztük a vajdasági magyarok szempontjából is jelentős fejlesztéseket lehet megvalósítani" - hangsúlyozta közleményében Deutsch Tamás. Kitért arra is, hogy a határokon átívelő projekteket támogató keret a szerb határ menti magyarországi térség számára is rejt fejlesztési lehetőségeket.

A közleményből kiderül, az audit azt állapította meg, hogy az Európai Bizottság összességében hatékonyan kezeli Szerbia előcsatlakozási támogatását, a pénzek felhasználása koherens stratégiai kereten alapul és a Szerbia csatlakozását előkészítő projektek kiválasztásának módszere fokozatosan javul. A vizsgált projektek végrehajtásával és fenntarthatóságával kapcsolatban azonban bizonyos hiányosságok állapíthatók meg. Ezen problémák kezelését a bizottságnak Belgráddal közösen kell megoldania.

"Juncker elhamarkodottan foglalt állást a bővítéssel kapcsolatban"

Deutsch Tamás bírálatot fogalmazott meg az Európai Bizottság elnökével szemben, miután Jean-Claude Juncker korábban úgy vélte, a bizottság megbízatása idején várhatóan nem bővül majd újabb taggal az unió. A fideszes politikus szerint Juncker elhamarkodottan foglalt állást.

"A jelentés alapján Szerbia jó úton halad a felkészüléssel, ezért sem megalapozott az Európai Bizottság tavaly hivatalba lépett elnöke által képviselt bővítési visszafogottság" - idézi a közlemény a fideszes politikust.

Szerző (Forrás)
MTI, RTV
Többi hír