Ugrás a tartalomra

Deli: Konkrét bizonyítás nem történt

Deli: Konkrét bizonyítás nem történt

Deli Andor és a Fidesz európai parlamenti képviselői nemmel szavaztak az EP azon határozatára, amely szerint egy nemzetközi csoportnak kellene kivizsgálnia a december 17-ei szerbiai választások körülményeit.

Deli Andor felszólalásában hangsúlyozta, a választások kérdése a szuverén országok belügye, ráadásul Szerbia még nem is tagja az Európai Uniónak. A határozatot az Európai Parlament úgy szavazta meg, ezáltal pedig teret engedett a szerbiai választások tisztaságát megkérdőjelező véleményeknek, hogy az EBESZ hivatalos nemzetközi megfigyelői jelentése még nem készült el – hangsúlyozta Deli Andor.

Szerinte ez további politikai feszültségeket kelthet, ráadásul a határozat szövegébe az is bekerült, hogy ha a választások tisztaságával kapcsolatban bármilyen probléma felmerülne, illetve ha Szerbia hatóságai nem működnek együtt teljes mértékben az esetleges hibák elhárításában, akkor kezdeményezhetik az uniós támogatások megvonását, és akár Szerbia csatlakozási folyamatának felfüggesztését is.

„Konkrét bizonyítás nem történt. Ezért is volt egy furcsa helyzet, hogy beelőzve a hivatalos jelentést, mégis politikai nyomásgyakorlás céljából az Európai Parlament úgymond megelőlegez egy véleményt, saját véleményt alkot, egy saját képet alkot arról, hogy mi is történhetett a szerbiai választásokkor.”
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír