Ugrás a tartalomra
2023.02.01 - 08:59

Deli: Az EU ne adósítsa el a jövő nemzedékét!

Deli: Az EU ne adósítsa el a jövő nemzedékét!

 Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága a mai napon megvitatta - Ukrajna 18 milliárd eurós finanszírozása és a koronavírus utáni helyreállítás kapcsán - az Unió diverzifikált hitelfelvételi stratégiáját.

Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője a vitában felhívta a figyelmet: az EU nem válhat adósságközösséggé, nem adósíthatja el a jövő nemzedékét.

Deli Andor elmondta: Európa az elmúlt néhány évben állandó kihívásokkal néz szembe, amelyek innovatív módszereket és új pénzügyi eszközt igényeltek. Ez volt a koronavírus okozta válság utáni helyreállítást és a gazdasági ellenálló-képesség növelését célzó, eredetileg 750 milliárd eurós, ún. NextGenerationEU mottója.

Deli Andor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a helyreállítási forrásoknál komoly késedelem tapasztalható a kifizetésekben. Eltelt két év, de a rendelkezésre álló 338 milliárd eurós támogatási keretből csak 95 milliárdot fizettek ki. A kölcsönök esetében ez még kevesebb: 47 milliárdot utaltak ki a lehetséges a 385 milliárd euróból. 16 tagállam az előfinanszírozáson kívül még nem kapott semmilyen forrást és még mindig van 5 olyan tagállam, amely az előfinanszírozást sem kapta meg.

Deli Andor szerint ez egyenlőtlen versenyfeltételeket teremt a nemzetgazdaságok között, hiszen alapértelmezés szerint az EU-nak ellensúlyoznia kell a piaci feltételek tagállamai között meglévő egyenlőtlenségeit, nem pedig súlyosbítania. Különösen azért, mert minden tagállamnak hozzá kell járulnia a közös hitelek törlesztéséhez, még akkor is, ha egyetlen eurócent támogatást sem kapott.

Deli Andor kiemelte: ebből is kiderül, hogy a közös kölcsön, mint a válságkezelés eszköze nem csodaszer, ezért kivételes, egyedi esetnek kell maradnia. Az EU-t a négy szabadság elvének kell összetartania, nem pedig az adósságfelelősségnek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.03.20 - 08:23
A héten az öntözőrendszerek kiépítésére és fejlesztésére, a jégvédő hálók beszerzésére, a gyümölcs- és szőlőtermesztő
További pályázatokat jelentetett meg a mezőgazdasági titkárság
2023.03.18 - 12:31
Zentán hetente előfordul, hogy valamelyik jelzőlámpa sárgán villog, vagy egyáltalán nem működik, ami problémákat okoz
A zentai jelzőlámpák sokszor meghibásodnak a rossz időjárási viszonyok miatt
2023.03.17 - 19:24
Az új belgrádi városvezetés megalakulása óta, azaz tíz hónapja számos újdonságot vezettek be, többek között az idén s
Hamarosan megkezdődik a metró építése
2023.03.17 - 08:31
 Nagybecskerek magyarsága tegnap a katolikus temetőben, Szemere Pál honvédőrnagy emléktáblájánál tartott koszorúzási