Ugrás a tartalomra
2023.09.13 - 19:50

Deli Andor: Kevés konkrétum hangzott el Ursula von der Leyen évértékelő beszédében

Deli Andor: Kevés konkrétum hangzott el Ursula von der Leyen évértékelő beszédében

 A vajdasági származású EP-képviselő véleménye szerint az EU jól áll tervek tekintetében, de a konkrét dátumok, lépések csak jövő év elejére várhatók.

A Nyugat-Balkán elsősorban a migrációs válság kezelése miatt fontos az EU-nak. Deli szerint az unió migrációs politikája elhibázott és 2015 óta rengeteg kárt okozott az EU-nak és az uniót körülvevő országoknak is. A vajdasági magyar közösség által lakott szerb-magyar határövezet különösen érintett a kérdésben.

Deli Andor, EP-képviselő, FIDESZ: „A partneri viszonyok lobogtatásán túlmenően egy valós odafigyelést kellene a Bizottságnak tanúsítania épp a Nyugat-Balkánra és különösen a külső határövezetére, ugyanis látjuk, hogy ott mi történik. Nap mint nap történnek fegyveres összetűzések a migránscsoportok között, és erről meggyőződésem, hogy az Európai Unió vezetősége nem kap megfelelő tájékoztatást. Nem tudják azt, hogy Szabadkán akár életveszélyes lehet boltba járni.”

A témával kapcsolatban Deli Andor sajtóközleményben is reagált:

Az Európai Parlamentben került sor a Bizottság elnökének az Unió helyzetét értékelő beszédére és azt követő vitára. Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású képviselője a vita kapcsán rámutatott: nem osztja a Bizottság elnökének optimizmusát. Kiemelte: Brüsszel elhibázott migrációs politikájának következményei már az EU-n kívül is tapasztalhatóak. Látjuk ezt Szerbiában, ahol a határ menti városokban és falvakban szinte minden héten fegyveres leszámolásokra és összecsapásokra kerül sor a migránsok között, folyamatosan veszélyeztetve a helyi lakosság életét és biztonságát.

„Szerbia tagjelölt ország, amely abban reménykedik, hogy egyszer az EU tagja lesz. Ezért már évek óta próbál megfelelni az uniós elvárásoknak a migrációs kérdésekben is.  Azonban az elhibázott uniós migrációs politika hatásait a helyi lakosság a saját bőrén érzi, hiszen az elmúlt években csak tovább növekedett az illegális migránsok száma, sőt amint látjuk, egyre gyakrabban érkeznek fegyverekkel felszerelve az EU határához” - emelte ki a fideszes képviselő.

„Itt az ideje, hogy a Bizottság az európai polgárok, így a szerbiai emberek biztonságát is prioritásként kezelje és változtasson elhibázott migrációs politikáján” - hangsúlyozta Deli.

Strasbourg, 2023. szeptember 13.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün