Ugrás a tartalomra

Decentralizáció és fejlesztés - Nemzetközi tanácskozás zajlik Magyarkanizsán

Magyarkanizsán az Ifjúsági otthonban Szerbia decentralizációja és fejlesztése, különös tekintettel a magyarkanizsai községre és Vajdaságra címmel.

Megnyitó beszédében Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester kiemelte, hogy jelképes a helyszín, hiszen ezek a témák a fiatalokhoz kötődnek, a jövő az ő számukra épül.

Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy hajdan a magas fokú decentralizáció az életük része volt, ezért nem alamizsnakánt kell kérni, hanem visszakérni azt, amit elvettek, az önkormányzatoktól is, mondta a polgármester.

Reményét fejezte ki, hogy nem első és utolsó tanácskozás volt ez Magyarkanizsán, hanem hasonló és más témakörökben máskor is szerveznek ilyen tudományos konferenciát.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese és Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke is.

Miután dr. Slobodan Nešković akadémikus, a belgrádi Nemzetbiztonsági Stratégiai Kutatási Központ igazgatója is köszöntötte a részvevőket, megkezdődtek az előadások.

A szerbiai egyetemek professzorai mellett részt vettek a tanácskozáson bosznia-hercegovinai, montenegrói és orosz egyetemi tanárok is.

A helyi témakörök közül Ljubinka Maksimović Taljai és Nataša Mitrović, a Községi Idegenforgalmi Szervezet munkatársai a turizmusról, mint a magyarkanizsai önkormányzat fejlődési lehetőségeiről beszéltek, Fejsztámer Róbert az IPA-pályázatokról, Győri Jelena, a Községi Beruházási és Fejlesztési Iroda munkatársa a decentralizáció jogi kereteiről tartott előadást.

Dr. Gábrity Molnár Irénközgazdász, politológus, egyetemi tanár előadásának témája a szerbiai, vajdasági nemzeti kisebbségek helyzete volt.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, M.M.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen