Ugrás a tartalomra

A családbarát Magyarkanizsa szociális stratégiája

A családbarát Magyarkanizsa szociális stratégiája

 Jövőre új szociális stratégia készül Szerbiában, ennek a körvonalairól is tárgyaltak azon a szakmai beszélgetésen, amelyet Magyarkanizsán tartottak.

A Tisza-menti önkormányzat családbarát községnek számít, és erről elismerést is kapott. A helyi szociális programokat is ismertették a megbeszélésen. Megállapították, hogy Magyarkanizsán komoly és példaértékű szociális munkát végeznek.

A község szociális programjait ismerte meg Radoš Pejović tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkárhelyettes. Elismerően nyilatkozott Magyarkanizsa község családbarát programjáról, viszont azt is megállapította, hogy az elvándorlás egyre nagyobb problémát okoz.

„Magyarkanizsa községben 800 felhasználó szorul házi ápolásra, ami arról tanúskodik, hogy sokan élnek egyedül a háztartásban, másrészről viszont ez a község az, amely megkapta a családbarát község díjat, és amely a társadalom családi modelljét fejleszti, ezért nem kellene, hogy annyi felhasználója legyen, a harmadik dolog pedig, hogy a község nagyon komoly munkalehetőségeket kínál a fiataloknak, de nincs elég fiatal, aki munkába állna a községben, mert sokan elmentek külföldre.”

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere a magyarországi családtámogatási modellek működőképességét emelte ki. Véleménye szerint ez a minta a szerbiai szociális rendeletekben is helyt tudna állni. Abban bízik, hogy az önkormányzatok javaslatait is figyelembe veszik.

„Én bízom benne, hogy a 2022-es évre készülő szociális stratégiával néhány javaslatunk meg fog jelenni, és nagyon bízom, hogy lesz elég eszköz arra, hogy ezt a stratégiát az akcióterveken keresztül, projektekbe öltve, az önkormányzatok le tudják majd pályázni és helyi szinten meg tudják valósítani.”

Magyarkanizsa önkormányzata évek óta családbarát községnek számít, mert a gyerekek születésétől kezdve egészen az idős korig támogatja és segíti lakosait.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír