Ugrás a tartalomra

Csaknem 900 millió dinárral növelték Szabadka költségvetését

Csaknem 900 millió dinárral növelték Szabadka költségvetését

 A mintegy 7,2 milliárd dinárból jut eszköz többek között a Népszínház építésének folytatására, a Városi Könyvtár homlokzatának javítására, a Zsinagóga kupolájának és a Városháza homlokzatának munkálataira.

Közel 900 millió dinárral növekedett a 2021-es szabadkai költségvetés a Városi Képviselő-testület ülésen elfogadott módosítás után.

A 2021-es szabadkai költségvetést óvatosan tervezték a világjárvány miatt. Azonban az első félév eredményei alapján jelentősen megnövekedett a bevételek összege. Ez az illetékekből, az adókból és más forrásokból származik. A város tartozásai rendezve vannak és továbbra is jelentős eszközök állnak rendelkezésre a fejlesztésekre.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „Legtöbb bevételünk a legalizációs és kommunális illetékekből van, ami annak a mutatója, hogy az építkezési szektorban fejlődés történik, mind az épületek legalizációja, mind az új építkezések területén. A kiadási oldalon a legfontosabb kiemelni, hogy eszközöket biztosítottunk költségvetési felhasználók fizetéseire, mivel 2021. áprilisától 1,5 százalékkal nőttek a bérek.”

Az önkormányzat a közvállalatokat, az intézményeket is segíti. Fejlesztik az idősek otthonát, az óvodákat és az iskolákat.

Az ellenzék a palicsi wellness központ és a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény központi konyhájának kiépítésének, illetve a Népszínház felújításának folyamatát bírálta.

Miroslav Milojević, frakcióvezető, Szabadka Polgári Mozgalma: „Sok eszköz ebben a költségvetés-módosításban a tavalyi év költségvetéséből van áthozva. Ez a színház építésére vonatkozik, amit tavaly nem költöttek el. Azt, hogy ezt idén elköltik-e, még meglátjuk. Nem tudjuk, hogyan haladnak ezek a munkálatok, de reméljük, hogy végre megláthatjuk a befejezett színházat.”

A Vajdasági Magyar Szövetség a hatalmi többség részeként a költségvetés módosítására szavazott.

Nágel János szabadkai frakcióvezető szerint fontos, hogy a büdzséből jut a város épített örökségének megőrzésére is.

„Ami a legjelentősebb befektetés, az a könyvtár épülete homlokzatának felújítása, amely az új szökőkútra néz, majd 20 millió dinár értékben. Folytatódhat egykori legendás polgármesterünk hagyatékának az ápolása, akinek idén már szobrot emeltünk a főtéren, most pedig lehetőség teremtődik annak a háznak a homlokzatának felújítására, amelyben ő az életét töltötte.”
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A költségvetés-módosításnak köszönhetően Hajdújáráson kiaszfaltozzák a Dózsa György utcát, Csantavéren pedig a Második Szőlősor utcát. A szabadkai Városi Képviselő-testület 13. rendes ülésén elfogadták a Zorka Helyi Közösség általános szabályozási tervét és módosították több közvállalat statútumát és működési tervét is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét