Ugrás a tartalomra
2021.10.11 - 21:22

A Boszniai Szerb Köztársaság Képviselőházának küldöttsége Szabadkán

A Boszniai Szerb Köztársaság Képviselőházának küldöttsége Szabadkán

 Kétnapos látogatásra érkezett a Boszniai Szerb Köztársaság Képviselőházának küldöttsége Szerbiába. Az eseménynek a tartományi parlament a házigazdája. Az első napon Szabadkára látogattak.

A kora délutáni órákban Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke fogadta a küldöttséget a VMSZ székházában. A találkozón részt vettek a Bunyevác, a Horvát és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői is.

Ezt követően a Városházán egyeztettek Stevan Bakić polgármesterrel és dr. Pásztor Bálinttal, a Városi Képviselő-testület elnökével. A találkozót követően Nedeljko Čubrilović, a Boszniai Szerb Köztársaság Képviselőházának elnöke követendő példaként beszélt Szabadkáról.

„Tudják, ritkák az olyan helyi közösségek, ahol a lakosságnak négy nyelven biztosítják az iskoláztatást. Szabadka ezt teszi. Ritkák azok a helyi közösségek, ahol a nemzeti közösségek szabadon hozhatnak vendéget, és nyíltan és átláthatóan beszélhetnek a problémáikról.”

A küldöttség tagjainak bemutatták Szabadka város történelmét, gazdasági és művelődési lehetőségeit is.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere: „Építő jellegű megbeszélést folytattunk, ahol én, mint a házigazdák egyike, bemutattam Szabadka városát. A lehetőségeit a kultúra, a gazdaság és a turizmus területén. Megbeszéltük, hogy ezt az együttműködést még intenzívebbé tesszük.”

A jövőbeli sikeres együttműködésben bízik dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke is.

„Nagyon örülök annak, hogy a két parlament elnöke, illetve a delegáció a Boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének kétnapos látogatásának első napját itt töltötte Szabadkán. Bízom abban, hogy konkrét együttműködés is kialakulhat a Boszniai Szerb Köztársasághoz tartozó önkormányzatok valamelyike, illetve Szabadka között, annak érdekében, hogy ez a kapcsolat még élőbb legyen.”

Szabadka, illetve Vajdaság és a Boszniai Szerb Köztársaság között hosszú időre visszanyúló kapcsolatok vannak - mondta Pásztor István a találkozót követően. A Tartományi Képviselőház elnöke szerint ezek megerősíthetőek.

„Azt gondolom, hogy az anyaországoknak, - bármelyikről is legyen szó -, külön felelősségük van a diaszpórában élő saját közösségük irányába, így van ez Szerbia és a Szerb Köztársaság vonatkozásában is. És így van ez a Vajdasági Parlament, illetve a Szerb Köztársaság Parlamentje között is. Függetlenül attól, hogy most ebben a pillanatban a Vajdasági Parlamentnek az elnöke nem szerb, hanem magyar. Ez egy intézményes kérdés. Mi ezt pontosan tudjuk, hogy mit jelent. Mi ennek a haszonélvezői vagyunk magyar-magyar kapcsolatban. Azt gondolom, hogy ezt a fajta tudást, ezt a fajta nyitottságot, megértést kell nekünk tovább vinni és erősíteni.”

A Boszniai Szerb Köztársaság Képviselőházának küldöttsége kedden Újvidékre látogat, ahol egy tematikus parlamenti ülésen is részt vesznek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2021.10.22 - 10:16
Kishegyes önkormányzata több pályázatot is kiírt általános és középiskolás diákok, valamint egyetemi hallgatók támoga
Kishegyes község támogatja a tanulókat – A diákok pályázata lezárult, az egyetemisták még jelentkezhetnek
2021.10.22 - 10:10
A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete a megalakulása óta részt vesz a vajdasági magyar közösség fej
Piroson hat kétnyelvű utcanévtáblát tettek fel
2021.10.21 - 10:20
A topolyai önkormányzat megjelentette a 2021/22-es tanévre vonatkozó felsőfokú ösztöndíjpályázatát.
Ismét támogatja a topolyai község a felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatalokat
2021.10.21 - 09:48
Magyarkanizsa október 20-án ünnepelte a község napját, a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóján.
Magyarkanizsa megjutalmazza legsikeresebb polgárait és intézményeit – Községnapi díszülést tartottak