Ugrás a tartalomra

„A biztos jövő városa”

Megalakult a hatalmi többséget biztosító koalíció – Nő lehet a városi képviselő-testület elnöke – Még mindig nem tudni, kik lesznek a Városi Tanács tagjai

Tegnap délben írták alá a koalíciós megállapodást a Demokrata Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Szerbiai Demokrata Párt, a Fordulat – Liberális Demokrata Párt–Szerb Megújhodási Mozgalom, a Bácskai Bunyevácok Szövetsége és a Bunyevác Párt képviselői a városháza pressközpontjában. A pártok megfogalmaztak egy közös nyilatkozatot is, amely tartalmazza a mindannyiuk által elfogadott célkitűzéseket – Szabadka, a biztos jövő városa címmel.

Az azonban, hogy ki a DP biztos polgármesterjelöltje, ki lesz a polgármester-helyettes, kik a Városi Tanács tagjai, illetve a közvállalatok, intézmények melyik pártokhoz „tartoznak” majd, még tegnap sem derült ki. Annyi szinte bizonyos, hogy a városi képviselő-testület elnök asszonya, Kern Sólya Mária, a VMSZ képviselője lesz, s a VMSZ adja a vkt titkárát is. A Városi Tanácsban a VMSZ-nek három, a DP-nek négy, az LDP-nek, VSZL-nek, SZDP-nek és SZSZP-nek pedig egy-egy tanácsnoki hely jut. A részletekről azonban nem tudhattunk meg semmit. A DP soraiból kerül ki majd a város polgármestere, annak személyéről azonban ma sem nyilatkoztak, továbbra is Oliver Dulić a legkomolyabb jelölt – hangzott el.

Mint azt Modest Dulić, a Demokrata Párt szabadkai szervezetének elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a koalíciós szerződés aláírása csak az első lépés, az elkövetkező 2-3 napban beszélnek majd a részletekről. Kiemelte, a nagykoalíciónak köszönhetően a választópolgárok nyolcvan százalékának az akaratát, szándékát figyelembe vették.

– Ez a koalíció annak köszönhetően jött létre, hogy mindannyian azokra a dolgokra koncentráltunk és fektettük a hangsúlyt, amelyek összekötnek bennünket, amelyekben egyetértünk, és nem azokra, amelyek eltávolítanak. A DP őszintén áll ehhez a történethez, s az idő megmutatja majd, hogy ez működőképes lesz – mondta Dulić.

Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke újságírói kérdésre elmondta, a legutóbbi vkt ülés előtt egyáltalán nem folytak komoly tárgyalások, amelyekre támaszkodni lehetett volna. – Én a mai napig úgy gondolom, hogy a kisebb koalíció hatékonyabb lett volna. A VMSZ elnöksége azonban döntött, s végül is ennek a koalíciónak elsődleges célja, hogy a polgárok érdekeit képviselje.

Maglai elmondta továbbá, amennyiben a DP izomból próbál politizálni – hiszen a koalíciónak a VMSZ nélkül is megvan a többsége, és döntésképes – akkor előfordulhat az, hogy ez a koalíció néhány hónapon belül már nem létezik, annak ellenére, hogy most a VMSZ nagyon komolyan és őszintén áll a történethez. – Amennyiben bárki megpróbálja kiszorítani a koalíció többi tagját a döntéshozatalból, az minden bizonnyal bumerángként visszaüt majd – tette hozzá Maglai.

A VMSZ szabadkai szervezetének elnöke hangsúlyozta, új, fiatal káder kerül majd pozícióba Szabadkán, olyanok, akik eddig nem voltak funkción sem a városi, sem a tartományi hatalomban. Hiszik azt, hogy a DP is hasonlóan lép majd.

A VMSZ tegnap este tartotta meg elnökségi ülését. A városi képviselő-testület alakuló ülésének folytatása keddre várható.

Magyar Szó

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto