Ugrás a tartalomra

A békovai tároló az összes hulladékot újrahasznosítja

Szabadka volt a legújabb állomása Az EU zöld napja rendezvénysorozatnak. Az európai delegáció a szerb környezetvédelmi minisztérium képviselőivel a békovai Regionális Hulladéktárolóba is ellátogatott.

Az Európai Unió által támogatott békovai Regionális Hulladéktároló Kft.-ben jelenleg a gépek tesztüzemeltetését végzik. Ez a tervek szerint hatvan napig tart.

A hulladékgazdálkodási központ területén július 1-én kezdték meg a gépek tesztelését. A tesztüzemhez Magyarkanizsáról, illetve Szabadkáról szállítják a hulladékot a békovai szemétlerakóba. Góli Csilla, igazgató, Regionális Hulladéktároló Kft., Békova: „A szanitáris hulladéklerakó számunkra azért fontos, mert végre meglesz az a lehetősége ennek a régiónak, hogy olyan módon tárolja a hulladékot, amivel nem szennyezi se a talajvizet, se a talajt, se az egészséget, se a levegőt.”

A regionális hulladéktároló rendszer 7 önkormányzatot fed le. Szabadka mellett Magyarkanizsa, Topolya, Kishegyes, Törökkanizsa, Zenta és Csóka területén is épültek hulladékudvarok. Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „Szabadka városa különösen nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelmi projektumokra, hiszen emellett hamarosan egy újabb projektumot kezdünk el, a KfW német bank által finanszírozott kapitalizációs hálózat kiépítését Palicson, amellyel szanáljuk a Ludasi-tó minőségét és  a a Palicsi-tó biodiverzitását is megőrizzük.”

Az európai delegáció tagjai és a szerb környezetvédelmi minisztérium képviselői is körbejárták a regionális hulladéktároló rendszert. Szerbiában jelenleg 10 regionális hulladéktároló van, de a békovai lehet az első, ahol teljesen újra tudják hasznosítani majd a hulladékot. Filip Abramović, miniszterhelyettes, Környezetvédelmi Minisztérium, Szerbia: „Nekünk az a fontos, hogy a hulladéklerakás a múlté legyen, hogy a teljes hulladékot hasznosítsuk, illetve, hogy a jövőben ne legyenek hulladéklerakóink, hanem olyan központok, ahol a hulladékot újrahasznosítják.”

A mintegy 24 millió eurós beruházás 85 százalékát az Európai Unió finanszírozta. A fennmaradó 15 százalékot pedig a szerb állam és a 7 önkormányzat biztosította. Carlo Lo Cascio, belgrádi olasz nagykövet: „Ez a projekt lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy ne csak a hulladékgazdálkodás terén végezhessenek jobb munkát, hanem javítsák a régió polgárainak életminőségét is.”

Az EU zöld napja elnevezésű kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Sam Fabrizi, az Európai Unió belgrádi küldöttségének vezetője: „Ennek a kampánynak az az üzenete, hogy mindannyian nézzünk szét a környezetünkben, és tegyünk valamit a környezetünkért. Mi is ma itt teszünk valamit annak érdekében, hogy megvalósítsuk azokat a nézeteket, illetve előírásokat, amelyek a környezetünkre vonatkoznak.”
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír