Ugrás a tartalomra

Bačka Topola: Provokativne oglasne table koje raspiruju nacionalnu mržnju

Pokraj puta koji od Bačke Topole vodi ka Novom Orahovu postavljene su table na kojima stoji sledeći tekst: „Prodajem kuću radi iseljenja pod pritiskom mađarskih fašista“, a uz naveden broj mobilnog telefona potpisuje ga Udruženje građana iz Bačke Topole Antifašistički pokret Martinović Matrosov. Provokativni tekst na tablama pored Senćanskog puta, u neposrednoj blizini priključnog puta do autoputa, odštampan je u koloru, ispisan je ćiriličnim pismom, a table su postavljene na zabetoniranom postolju i gotovo je neshvatljivo kako su mogle da budu postavljene bez pribavljanja neophodnih dozvola i kako je moguće da i pored nadležnih inspekcija i policijskih organa mogu tu da stoje danima, možda i nedeljama. Povodom svega, tokom vikenda je saopštenjem reagovala lokalna samouprava Bačke Topole, kao i izvršni potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Karolj Pal.

-Naša lokalna samouprava odbacuje sve natpise i pojave koji raspiruju nacionalnu mržnju, bilo kakvu rasnu i versku agresiju, osvetu i mržnju. Ne možemo da dozvolimo da se zbog pojedinih natpisa kojima se krši zakon narušavaju međunacionalni odnosi u jednoj takvoj lokalnoj samoupravi u kojoj građani žive mirno jedni sa drugima. Lokalna samouprava se, zajedno sa političkim strankama i organizacijama različitih etničkih zajednica , trudi da jačamo dobre odnose i suživot. I ovog puta je neophodno ujedinjavanje i zajednički nastup kako bi se predupredili ovakvi postupci i kako bismo sprečili narušavanje međunacionalnih odnosa. Lokalna samouprava zahteva da organi gonjenja nastupe energično i profesionalno u ovakvom i sličnim slučajevima, kako bi se ovdašnji građani, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, mogli da osećaju bezbedno u opštini Bačka Topola – stoji u saopštenju prosleđenom iz kacelarije predsednika opštine Bačka Topola.

Izvršni potpredsednik SVM-a Karolj Pal izjavio je za Radio Regije iz Bačke Topole da, prema njihovim saznanjima, ovo nije prvi slučaj da je ista osoba, odnosno udruženje, istakla ovakvu tablu. – Nedvosmisleno je da SVM osuđuje ovakvu i bilo koju sličnu pojavu koja može da prouzrokuje međunacionalnu napetost, mržnju, ili bilo šta drugo. Zbog toga treba da se založimo da nadležni organi, u prvom redu policija, rade svoj posao i da preduzmu potrebne korake – rekao je Pal, ocenjujući da bi policija kao prvi korak trebalo da ukloni sporne natpise, a nakon toga da pokrene postupak koji bi, uz uključivanje i ostalih državnih organa, rezultirao time da pomenuta osoba ili organizacija ubuduće ne pokreću slične akcije koje dovode do napetosti.

-Bačka Topola i okolina nije sredina u kojoj takve inicijative mogu naići na plodno tlo. Verujem da će ovo biti poslednja ovakva akcija od strane pomenutih. Ukoliko to ne bude tako, onda to znači da ne umemo dovoljno snažno da pronađemo rešenje kako se u Bačkoj Topoli i njenom okruženju ne bi zbio događaj koji nam ne priliči – dodao je izvršni potpredsednik SVM-a.

 

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír