Ugrás a tartalomra

Az ember és az író

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából dr. Bence Erika tartott előadást a szenttamási könyvtárban

Az átértelmezések és az újragondolások idejét éljük. Ez derült ki dr. Bence Erika egyetemi tanár előadásából, amelyet Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából tartott a szenttamási Népkönyvtárban.

A nem diákok alkotta közönség a magyar irodalom talán legismertebb írójáról és életművéről nem a rögzült iskolai szempontok érvényében kapott képet, mert az előadás vezérgondolata az irodalomtörténet sztereotípiáinak lebontása volt. A „nagy történetmondó” képe helyett a „gárdonyi remete” habitusa került megvilágításra. Természetesen más megközelítésmódok is kifejezésre jutottak az egyórás előadás során. Így megismerhettük az író alkotói korszakainak változásait, a népszerű és kultikus alkotásait (pl. az Egri csillagok, vagy A láthatatlan ember). Miként elhangzott, Gárdonyi számára a történelem elsősorban a hamis mítoszok helyetti példaalkotás tárházát jelentette. Az előadó rámutatott arra, hogy Gárdonyi az Egri csillagok megírása során egy évszázados magyar történelmi regényhagyományra támaszkodott, de kitért arra is, hogy a legújabb magyar irodalom számára hogyan képez legitim tudásalapot a Gárdonyi- és a 19. századi prózahagyomány.

Az előadás elve az interdiszciplináris megközelítésmód volt, nemcsak azért, mert Bence Erika prezentációja révén képileg is befogadhatóvá vált a Gárdonyi-történet, hanem mert az előadó igen szemléletes módon kapcsolta össze a filmkultúra jelenségeit az irodalmi alkotásokkal, kitért pl. Várkonyi Zoltán 1968-ban készült kultuszfilmjének sajátosságaira, a legendává vált Egri csillagok című filmre, amelyben a korszak legismertebb színművészei szerepeltek.

A történelmi személyiség „kommercializálódásának” jelenségét is ismertette, amikor Attila, a hun amerikai filmes „pályafutásáról” beszélt.

Az előadást követően alkalmi bemutatóra került sor, amelynek keretében Németh Dezső bemutatta a www.szenttamás.rs címen felkereshető magyar nyelvű helyi hírportált.

 

Szerző (Forrás)
Paraczky László, Magyar Szó
Többi hír