Ugrás a tartalomra

Aláírták a kisebbségek nemzeti tanácsainak járó dotációkról szóló szerződéseket

Biztos pontnak számító támogatás

Jelentős tartományi támogatásban részesülnek az idén is a vajdasági kisebbségi önkormányzatok, a nemzeti tanácsok munkájának finanszírozására 60,1 millió dinárt fordít a tartományi kormány oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkársága. Tegnap írták alá Újvidéken a kormány szalonjában a tanácsok vezetőivel a támogatási szerződéseket. Nyilas Mihály tartományi kormányfő-helyettes, illetékes titkár kiemelte, a tartomány továbbra is szilárd támasza a nemzeti tanácsok működésének, a Magyar Nemzeti Tanács és a többi önkormányzat ismét aláírhatta az éves támogatásról szóló megállapodásokat.

– Az MNT-t illeti meg a legmagasabb összeg a 60,1 millió dináros keretből, hiszen a legnagyobb létszámú kisebbségi közösséget képviseli, emellett ez a nemzeti közösség a legszervezettebb is Vajdaságban. Valamivel több mint 24 millió dinárt fizet ki a tartomány az idén a Magyar Nemzeti Tanácsnak – mondta el a szerződések aláírását követően adott nyilatkozatában Nyilas Mihály.

A támogatás összege évek óta stabil, az idén sincs változás, csupán annyiban, hogy még két nemzeti tanács alakult a tartományban, a lengyel és az orosz, ezáltal a keret többfelé irányul, valamennyivel csökkent a tanácsok  finanszírozása e szám növekedése következtében. Nyilas azonban meggyőződésének adott hangot, hogy az év folyamán még pótolják ezt a „veszteséget” is: a költségvetés módosítása vagy a tartalékeszközök felhasználása révén esedékes még egy kifizetés, mutatott rá. A tavalyi 15 helyett az idén most 17 nemzeti tanács kapott támogatást a vajdasági adminisztrációtól.

– Meggyőződésem, hogy sokat jelentenek azok a programok, kezdeményezések, amelyeket a nemzeti tanácsok finanszírozni tudnak a dotációból. A jövőben sem kívánunk módosítani a gyakorlaton, folytatjuk a kisebbségi önkormányzatok támogatását – értékelte Nyilas Mihály.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, annak ellenére, hogy két új nemzeti tanáccsal bővült a tartományi székhelyű kisebbségi önkormányzatok listája, minimális a csökkenés a támogatás összegét illetően, ami meglehetősen jó hírnek számít.

– A nemzeti tanácsok ennek köszönhetően továbbra is zavartalanul el tudják látni a munkafeladataikat. Változott a kapott pénzeszközök elosztási rendszere, a korábbi években nagyobb összeg járt a működési költségeknek a finanszírozására és kisebb összeg a programtevékenységnek a finanszírozására. Az idén az alaptevékenységre több mint 12 millió dinárt kapott az MNT, a programokra pedig 11,85 millió dinárt.

Az új, európai uniós elvárásoknak is megfelel az eszközök efféle elosztása, mutatott rá nyilatkozatában Hajnal, ennek köszönhetően előtérbe került a programfinanszírozás. Fontos és pozitív ez a fejlemény, értékelte.

– Egyetlen célunk van: úgy felhasználni ezeket az eszközöket, hogy a közösségünk folyamatosan gyarapodni tudjon, hangsúlyozta Hajnal Jenő.

A Magyar Nemzeti Tanács után a szlovák kisebbségi önkormányzat jutott a legmagasabb értékű támogatáshoz, 6,4 millió dinárt kapott, a Román Nemzeti Tanács 4,2 millió, a Horvát Nemzeti Tanács 4,1 millió, a romák önkormányzata pedig 3,6 millió dinárral lett gazdagabb. Két és három millió dinár közötti hozzájárulás jutott a ruszin, macedón, montenegrói és bunyevác tanácsoknak, a csehek, az ukránok, a németek és a lengyelek tanácsa egy és két millió dinár közötti összeget mondhat magáénak. Százezer dináros támogatásban részesült az orosz, az egyiptomi, az askáli és a görög kisebbség nemzeti tanácsa a tartománynak köszönhetően.

Elégedettségének adott hangot a támogatás összege és a tartományi szervekkel való együttműködés kapcsán Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke is. Mint mondta, a tartomány minden alkalommal figyelembe veszi a nemzeti tanács véleményét, és állandó jellegű a kommunikáció az oktatási és nemzeti közösségi titkársággal is.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Ótos András)
Többi hír