Ugrás a tartalomra

Aktív és folyamatos a parlament munkája

Az Európai Unióról szóló nemzeti egyezmény állandó testülete bekapcsol minden érintettet az EU-társulás folyamatába
Aktív és folyamatos a parlament munkája

Kovács Elvira, a köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának elnöke pénteken Dirk Lorenz-cel, az EU szerbiai küldöttége politikai szektorvezetőjével találkozott. Kovács ez alkalommal ismertette a parlament munkáját, majd elmondta, amióta októberben felállt a jelenlegi összetételű parlament, aktív munkát folytat, rendszeresek a plenáris ülések.
Kovács közölte, minden ülést a képviselőház kollégiumának ülése előzi meg, így a képviselők pontos munkarenddel tudnak részt venni a parlament munkájában, ezért csupán két törvény esetében kellett rendkívüli ülést összehívni.
A bizottsági elnök elemezte a kormánnyal való kapcsolatát is, rámutatott arra, hogy Jadranka Joksimović eurointegrációs miniszter háromhavonta küld jelentést a bizottságnak a minisztérium munkájáról és rendszeresen tájékoztatja őket Szerbia EU-s társulási folyamatának fejleményeiről.
Kitért arra is, hogy a bizottság rendszeresen megvitatja az Európai Bizottság éves országjelentését, ám decemberben először tűzték a parlamenti ülés napirendjére a legutóbbi 2019-es országjelentést.
Kitért arra a gyakorlatra is, miszerint minden hónap utolsó csütörtökén a parlamenti ülések keretében, a képviselők a kormánytagoktól személyesen kérhetnek tájékoztatást egy-egy témában. Kovács közölte, ő maga legutóbb éppen az EU-tárgyalások új metodológiájára kérdezett rá.
Dirk Lorenz reményét fejezte ki, hogy ez az év jobb és sikeresebb lesz az előzőnél, úgy a járvány elleni küzdelem, mint Szerbia eurointegrációja terén. Beszélgetésük során rákérdezett arra, hogy az integrációs bizottság milyen modelleket alkalmaz a civil szférával foglalkozó bizottsággal. Kovács Elvira az EU-ról szóló nemzeti egyezmény munkája keretében történő együttműködésre és koordinációra mutatott rá. Az egyezmény ugyanis egy olyan állandó testület, amelynek keretében Szerbia Európai Unióhoz történő csatlakozásáról tematikusan strukturált vita folyik az államigazgatás, a politikai pártok, a civil szervezetek, a szakértők, a gazdaság képviselői, a szakszervezetek és a szakmai szervezetek képviselői között.
A találkozó során szót ejtettek az Európai Parlament szárnyai alatt tervezett pártokközi párbeszédről, illetve az előttünk álló alkotmánymódosításokról is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, MH