Ugrás a tartalomra

Akcióterv a Palicsi-tó állapotjavítására

A Palicsi-tó állapotjavítására alakult munkacsoport egy akciótervet állított fel, amely minden olyan intézkedést tartalmaz, amit végre kell hajtani a Palicsi-tó szanálása érdekében. A teljes körű terv megvalósításához a pénzeszközök kilencven százalékát, azaz mintegy hat millió eurós kölcsönt a Német Fejlesztési Bank biztosított.

Annak ellenére, hogy a víz fürdésre évek óta nem alkalmas, a tópart környéke még mindig vonzza a turistákat. Szűkebb Szerbiából is érkeznek ide látogatók. „Nem rossz. Nagyon tetszik. Korábban a világhálón, illetve a televízióban is láttam a helyi reklámfilmeket. Ezért döntöttem, hogy eljövök és legalább öt napot itt töltök.” Vannak akik elégedetlenkednek, mégis Palicson töltik szabadidejüket.

1973. óta először készült egy átfogó terv Palics teljes körű szanálására. A legfőbb feladat a tóba ömlő szennyeződés megállítása. A 2009-ben beüzemelt víztisztító-rendszernek köszönhetően már javult a víz minősége, és kezd helyre állni a tó ökoszisztémája is. Az illetékesek most a vállalatokat szeretné kötelezni arra, hogy megkezdjék telephelyeiken a szennyvíz helyi tisztítását. Huzsvár József, a Palicsi-tó állapotjavítására alakult munkacsoport elnöke: „Három olyan tényező van, ami miatt úgy tűnik, hogy a tó vize túlságosan szennyezett. Az egyik a nagy foszformennyiség, ami nem látható ellenben annak következményeke az algaburjánzás, ami észlelhető, bezöldül a víz és sűrű. A másik dolog, hogy nagyon magas a PH-érték, megközelíti a tízet is, lúgos a víz. A harmadik a víznek az átláthatósága. Nagyon zavaros a víz, és azért úgy tűnik, hogy amiatt nem jó fürdeni benne.”

A Palicsi-tó átlátszósága 35 centiméter. De szeretnék ha ez elérné legalább a 60 centit. A tavak átlátszóságának drasztikus romlását az algák elszaporodása okozza. Felborult a Palics vizének ökoszisztémája – mondja Michell Rohmann németországi hidrológus. Az is nagy gondot okoz, hogy a tó körül nincs egy természetes védvonal, a környező szántóföldekről kerülnek toxikus anyagok a vízbe. „A túloldalon a szántóföldek határa túl közel van a vízhez. Ezért sok trágya, növény- és gyomirtó ömlik a vízbe. Minden olyan szer, amit a föld megmunkálása közben használnak, az könnyen a tóba jut. Ez is elősegíti az algák elszaporodását.”

Fürödni a tóban nem lehet a fekáliában szaporodó baktériumok miatt, amelyek a környező hétvégi házakból, vállalatokból kerülnek a tó vizébe. Vélhetően ez a probléma is megoldódik a beruházással. Maglai Jenő, polgármester, Szabadka: „Olyan lépéseket is meg kell lépni, illetve olyan projekteket is meg kell valósítani, amelyekkel tartósan meg tudjuk tartani a két tó vízminőségének a stabilitását, a jó minőségét, illetve a tópart rendezettségét. Ez nem arról szól, hogy újra készítünk egy komoly projektumot, és azután harminc év múlva ott leszünk, ahol a mi elődjeink voltak, hanem azt jelenti, hogy ha 2020, 2025-ig ezeket a projektumokat megvalósítjuk, akkor tartósan rendezve lesz a két tó vizének a minősége. A tópart és a környezetvédelem is rendbe fog állni. Illetve az ott élő élővilág teljesen egészséges környezetbe kerül.”

A Palics-Ludas Közvállalat illetékesei szerint 2025-re a Palicsi-tó minőségi besorolásának el kellene érnie a kívánt szintet, 2020-ra pedig a Ludasi-tónál is észrevehető lesz a pozitív változás.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen