Ugrás a tartalomra
2023.10.01 - 16:48

182 éves fennállását ünnepelte a Szabadkai Közkórház

182 éves fennállását ünnepelte a Szabadkai Közkórház

 Az egészségügyi intézmény felújítása várhatóan jövőre kezdődik el. A tervek szerint a kórház területén található 20 objektum mindegyike felújításra kerül, azaz mintegy 35 ezer négyzetméter.

A Szabadkai Közkórház 182 éves fennállását ünnepelte. Dr. Saša Dželebdžić, az egészségügyi intézmény történetével kezdte beszédét. A kórház igazgatója ezután az intézmény közelgő felújításáról szólt. A Szabadkai Közkórház teljes körű rekonstrukciója több mint 40 millió euróba kerülnek majd: „Az egész projekt már elkészült és a Közberuházási Minisztériumban található. Várjuk a Pénzügyminisztérium jóváhagyását és a finanszírozást. Reméljük, ha Isten is megengedi, akkor már jövőre elkezdődhetnek az első munkálatok.”

Az önkormányzat 50 millió dinárt fordított a tervdokumentációk elkészítésére. A felújítás két fázisban fog zajlani.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „Az első fázis, amelyre minden elkészült, beleértve az építési engedélyt is, jelenleg a Közberuházási Minisztériumban van ellenőrzés alatt van. Információim szerint minden rendben van, csak arra várunk, hogy döntés szülessen a Szabadkai Közkórház felújításának megkezdéséről. A második fázisnál jelenleg folyamatban van az építési engedélyek beszerzése. Az első fázis 32 ezer négyzetmétert foglal magában, a második fázis pedig körülbelül 3 ezer négyzetmétert.”

Dr. Pásztor Bálint a Városi Képviselő-testület elnöke kiemelte, hogy nem sok szerbiai város mondhatja el magáról, hogy 1841 óta van folyamatosan kórháza.  

Dr. Pásztor Bálint, elnök, Szabadka Város Képviselő-testülete: „Én azt kívánom önöknek, minél kevesebb munkájuk legyen és azt a munkát ugyanolyan odaadással és ugyanolyan szakmai színvonalon végezzék a jövőben is mint ahogy azt tették az elmúlt években is. Mi politikusok annyit tehetünk, hogy a tartományi, köztársasági és önkormányzati eszközökből segítjük ennek az intézménynek a fejlődését ahogy azt tettük az elmúlt időszakban is.”

Ma a Szabadkai Közkórház az északi országrész egyik egészségügyi pilléreként működik, és egészségügyi szolgáltatásokat nyújt több mint 300 ezer lakosnak, 670 kórházi ággyal mondta Zoran Gojković, a tartományi egészségügyi titkár. A Tartományi Kormány 336 millió dinárral támogatja a Szabadkai Közkórház rekonstrukcióját.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV