Ugrás a tartalomra

A VMSZ tisztújító közgyűlése – elfogadták az új alapszabályt és ügyrendet

A közgyűlés elfogadta a párt új alapszabályát és ügyrendjét. Az ülés az elnök megválasztásával folytatódik, az elnökválasztás után meghatározzák a jövővel kapcsolatos feladatokat.

Ezzel zárul a közgyűlés, de maga a tisztújítás nem. Öt napon belül megtartja alakuló ülését a Tanács, saját tagjai közül kijelöli az Elnökséget, megválasztja az alelnököket. Az Elnökség megválasztja az Intéző Bizottság nevű új testületet, a Tanács kijelöli a Felügyelő és a Fegyelmi Bizottság tagjait. Ezzel zárul le a VMSZ tisztújításának folyamata.

Varga László: Megnőtt és átalakul a VMSZ

A Vajdasági Magyar Szövetség magyarcsernyei tisztújító közgyűlésén Varga László, a párt elnökségi tagja, köztársasági parlamenti képviselő a Pannon RTV-nek nyilatkozott.

„Tíz évvel ezelőtt került sor a VMSZ előző Alapszabályának az elfogadására. Azóta nagyon sok minden megváltozott. Sokkal nagyobb lett a párt, sokkal több helyi, községi, körzeti szervezete van, és ehhez egy új struktúrát kellett felállítani. Megnő majd a következő közgyűléstől a közgyűlési létszám is. Mostantól megnő a Tanács létszáma is, 45-ről 51-re. Az Elnökség is növekedni fog, 17-ről 21 tagra. Bevezetésre kerül egy új testület, az Intéző Bizottság, amelynek elsősorban az lesz a feladata, hogy a helyi és helyi közösségi típusú problémákkal, kérdésekkel és a helyi pártszervezeti kérdésekkel foglalkozzon, ezzel tehermentesítve az Elnökséget ezektől a feladatoktól.”

 

Varga László hozzátette: „A pártigazgatót az Elnökség fogja kinevezni az Elnökség alakuló ülésén. Ezzel is az volt a cél, hogy egy jobb munkamegosztás alakuljon ki a szervezeten belül, mert eddig a párt elnöke felelt, s nyilván a gyakorlati életben viszont nem ő volt az, aki a párt adminisztratív ügyeit, pénzügyeit, a különböző állami szervekkel való kapcsolattartást intézte. Most felállításra kerül egy új rendszer, melyben a pártigazgató lesz ezekért az adminisztratív-szervezési feladatokért az Alapszabály értelmében is felelős.”

Előzmény:

Tisztújító közgyűlést tart a Vajdasági Magyar Szövetség Magyarcsernyén. Először a lebonyolító munkatestületeket választják meg. Ezt követően hangzik el Pásztor István elnöki beszámolója, megvitatását követően szavaznak a beszámolóról.

Előterjesztik az VMSZ új alapszabályát, elfogadását követően az új ügyrendről is szavazni kell. Maga a tisztújítás ez után kezdődhet. Az új ügyrend szerint ebben csak a Tanács vesz részt. Az 51 tagú testületet 114 jelölt közül választják meg, akiknek a jelölése a régi szabályzat szerint már lezárult. Az elnök megválasztása a következő napirendi pont lesz. Elnököt 25 tanácstag jelölhet. A programbeszédet vita követi, majd szavazás.

Az elnökválasztás után meghatározzák a jövővel kapcsolatos feladatokat. Ezzel zárul a közgyűlés, de maga a tisztújítás nem. Öt napon belül megtartja alakuló ülését a Tanács, saját tagjai közül kijelöli az Elnökséget, megválasztja az alelnököket. Az Elnökség megválasztja az Intéző Bizottság nevű új testületet, a Tanács kijelöli a Felügyelő és a Fegyelmi Bizottság tagjait. Ezzel zárul le a VMSZ tisztújításának folyamata.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír