Ugrás a tartalomra

A VMSZ cselekvésorientált párt

A VMSZ cselekvésorientált párt

Dr. Bagi Bojan: Fontosnak tartjuk a kismamák és az újszülöttek egészségügyi ellátása színvonalának a javítását

Dr. Bagi Bojan aneszteziológus és reanimatológus, a Szabadkai Közkórház Aneszteziológia és Intenzív terápiás szolgálatnak vezetőfőorvosa 2016 és 2020 között a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti frakciójának képviselőjeként vette ki részét a magyar érdekképviseletből. Tagja a párt elnökségének és tanácsának. Bagi Bojan előad a Szabadkai Óvó- és Edzőképző Szakfőiskolán, emellett pedig a múlt év végén megalakult Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének az elnöke. A befejeződött hatalmi ciklusban megvalósított egészségügyi fejlesztésekről, valamint a majdani célkitűzésekről nyilatkozott lapunknak.
Az egészségügy a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós megállapodásnak is egyik sarkalatos kitétele. Ezzel összefüggésben és összhangban milyen fejlesztések valósultak meg az elmúlt négy évben Vajdaságban, illetve ezen belül a magyarok lakta településeken?
– Lakhelyétől függetlenül minden betegnek elérhetővé kell tenni a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást. Ez az vezérelv mentén az elmúlt időszakban a VMSZ három angiológiai diagnosztikus kabinet kialakítását támogatta Vajdaságban, nevezetesen Szabadkán, Zomborban és Nagybecskereken. Ezen beruházások értéke 153 millió dinár volt. A Zentai Közkórháznak 36 millió dinár értékű CT-berendezést biztosítottunk, amelynek köszönhetően az intézmény ismét betöltheti a térségben az őt megillető helyét, továbbá felveheti a versenyt más egészségügyi intézményekkel az egészségügyi ellátás tekintetében, míg a vonzáskörzetébe tartozó betegek számára lehetővé válik, hogy időben, a közvetlen környezetükben végeztethessék el a megfelelő vizsgálatokat. Minden évben támogattuk azokat a projektumokat, amelyeknek a különböző betegségek megelőzése volt a célja. Több, magyarok lakta településen működő egészségház számára is rohamkocsikat, továbbá ultrahangos készülékeket és egyéb szükséges felszerelést biztosítottunk. Az elmúlt mandátumban a VMSZ – Pásztor István frakció támogatta a kórházak felújításához szükséges tervdokumentáció kidolgozását.
Milyen fejlesztéseket, intézkedések megtételét tartja fontosnak a következő hatalmi ciklusban, az egészségügy mindhárom szintjének vonatkozásában?
– Én úgy látom, hogy mindenhol nagy szükség van az újításra és a befektetésekre.
Akár az elsődleges egészségügyi szolgálatot, akár a kórházi rendszert vesszük figyelembe, a igények nagyon nagyok. Most van folyamatban a Vajdasági Klinikai Központ felújítása, a Kamenica II felújítása befejeződött és megkezdődött a Kamenica III kiépítése. Folytatni kívánjuk az egészségügyben felmerülő, több évtizedes gondok szisztematikus kezelését és elhárítását. Törekszünk a vajdasági köz- és szakkórházak (elsősorban Zentán, Szabadkán és Zomborban), valamint az egészségházak felújítására, továbbá a szolgáltatások minőségesebbé tételére és a modern diagnosztikai, illetve terápiás eszközök beszerzésére, valamint alkalmazásának bevezetésére. Támogatjuk a Szabadkai Közkórház Vérátömlesztő Szolgálatának átszervezési folyamatát, azzal a céllal, hogy a vérátömlesztő osztály megmaradjon, és olyan szakintézménnyé váljon, amelyben engedélyezett a vér- és vérösszetevők gyűjtése, vizsgálata, feldolgozása, tárolása és ezek elosztása. Külön figyelmet fordítunk a szülészetek és az újszülött részlegek akkreditálására vonatkozó szabványok betartására, mivel ezzel a kismamák és az újszülöttek egészségügyi ellátásának a színvonalát javítjuk. Támogatjuk az olyan intézkedések bevezetését és szabványok tiszteletben tartását, amelyek javítják a várandós nők, a kismamák és a szoptató anyák munkahelyi biztonságát és egészségét.
Milyen intézkedésekre van lehetőség annak érdekében, hogy növekedjen a magyar ajkú orvosok, valamint szakorvosok száma?
– A VMSZ álláspontja szerint az egészségügyi intézmények felújítása és a szükséges
felszerelések beszerzése mellett az emberi erőforrás a minőségi egészségügyi ellátás kulcsfontosságú előfeltétele, illetve a minőségi egészségügyi rendszer legfontosabb és egyik nélkülözhetetlen eleme. Fontosnak tartom a magyar ajkú, az orvostudományi karokon tanuló egyetemistáknak a korai felkutatását és segítését. Emellett elengedhetetlennek tartjuk a jobb munkafeltételek, valamint a lehetőségekkel összhangban a magasabb és a versenyképes bérek biztosítását az egészségügyben dolgozók számára.
Ha a választási eredmények mentén ismét lehetőséget kap köztisztség betöltésére, mire helyezné munkája során a hangsúlyt?
– A VMSZ cselekvésorientált párt, ami azt jelenti, hogy a közösség minden tagjáról számot vezet és síkra száll minden probléma megoldásának érdekében. Ezzel összhangban, ha a választópolgárok június 21-én kellő számban tüntetik ki bizalmukkal a VMSZ tartományi listáját, folytatni szeretném korábban megkezdett tevékenységeimet az egészségügy és a szociális politika területén.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír