Ugrás a tartalomra

Vicsek Annamária: Jó hír, hogy jelenléti oktatással kezdődhet az új tanév

Fontos tudni azt is, hogy azok a tanulók, akik augusztus 25-e után térnek haza külföldről, 10 napig nem mehetnek iskolába
Vicsek Annamária: Jó hír, hogy jelenléti oktatással kezdődhet az új tanév

Sikeres tanévkezdést kívánt a gyermekeknek, szüleiknek és a tanügyi dolgozóknak Vicsek Annamária szerbiai oktatási államtitkár a Szabadkai Magyar Rádió ma reggeli adásában. Nyilatkozatában örömének adott hangot, hogy a köztársasági válságtörzs tegnapi ajánlásai alapján tantermi, ún. jelenléti oktatás lesz a szerbiai iskolákban, 45 perces órákkal. Az új tanév tehát a megszokott rend szerint, szeptember 1-én megkezdődhet, az osztályokat pedig nem fogják szétválasztani, hanem a tagozatokon belül a diákok együtt ülnek majd az iskolapadokban.

Az államtitkár ugyanakkor rámutatott, hogy a járványhelyzetet egy iskolákkal foglalkozó bizottság felügyeli majd, amelynek tagjai a Batut intézetből és az oktatási minisztérium képviselői közül kerülnek ki, és ez a munkacsoport heti rendszerességgel felülbírálja az adott önkormányzatokon belüli helyzetet, és meghatározza, hogy mit kell tenni, ha egy községben megemelkedik a fertőzöttek száma.

– Ez a lehető legrugalmasabb megoldás, mert nem ismétlődhet meg a tavalyi tapasztalat, hogy országos rendelet alapján olyan helységekben is át kellett térni a távoktatásra, ahol alig volt fertőzött – mondta az államtitkár, majd kifejtette, hogy súlyosbodó járványhelyzet esetén az iskolák a fertőzöttek számától függően három zónába lesznek sorolva: zöldbe, narancssárgába és vörösbe.

A zöld színnel jelölt iskolák a megszokott rend szerint fognak működni, a narancssárgában lévőkben kombináltan folyik majd az oktatás, vagyis egyik nap az iskolában, a másik napon pedig otthonról hallgatják le az órákat a diákok. A vörös zónában lévő iskolák teljesen online oktatásra állnak át. A zónákat a fertőzött diákok aránya alapján fogják meghatározni, vagyis a zöldbe a kevesebb, mint 5 százalék fertőzött tanulóval rendelkező iskolák kerülnek, a narancssárgába az 5 és 10 százalék közöttiek, míg a vörösbe a 10 százalékot meghaladó oktatási intézmények kerülnek.

A felhatalmazott bizottság heti rendszerességgel bírálja felül a helyzetet, ami azt jelenti, megtörténhet, hogy rövid időn belül kell reagálnia a tanügyieknek, de a szülőknek is. Az óvodákban a tavalyihoz hasonlóan fogadják majd a gyerekeket.

– Az iskolák megkapják majd a konkrét instrukciókat, mitévők legyenek, ha a tanárok, vagy a tanulók megfertőződnek. Fontos tudni azt is, hogy azok a tanulók, akik augusztus 25-e után térnek haza külföldről, 10 napig nem mehetnek iskolába, ugyancsak 10 napig távol kell maradniuk a közösségtől azoknak, akiknél a családban fertőzést jegyeznek. Nem marad más hátra, mint magunkévá tenni a javasolt intézkedéseket, hogy a zöld zónában maradjunk minél tovább, mert a tanév így lehet zökkenőmentes – szögezte le többek között Vicsek Annamária.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó