Ugrás a tartalomra

A vajdaságiak szolgálatában

A vajdaságiak szolgálatában

Tartományi gazdasági segédtitkárként folytatja munkáját a Doroszlón élő, Nyugat-Bácska sorsát szívén viselő Pelt Ilona, aki három mandátumban volt a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselőházi képviselője. Dinamikus, ambiciózus nőként az interjúban azokat az újításokat hangsúlyozza, amelyekkel azt szeretnék elérni, hogy minél közelebb kerüljenek a vajdasági emberekhez, vállalkozókhoz, önkormányzatokhoz.

— A gazdaság közel áll hozzám, nagyon régóta foglalkozom ezzel a területtel, így kerültem a dr. Nenad Ivanišević vezette gazdasági és idegenforgalmi titkárságra. Rövid idő alatt feltaláltam magamat, remélem, hogy sok nagy fejlesztést hajtunk végre Vajdaság területén.

* Segédtitkárként melyik területet látja el?

— A foglalkoztatási részleget vezetem, tehát minden, ami a munkaügy és a foglalkoztatás keretébe tartozik, az a tevékenységi körömbe esik. Emellett van még három részleg a titkárságon, tehát rajtam kívül van még három segédtitkár: az egyik az idegenforgalmat, a másik a gazdaságot, a harmadik pedig a pénzügyet irányítja. A titkár az első egyeztetésen javasolta, hogy legyen átjárhatóság a részlegek között, azaz más segédtitkárok vezetése alá eső területeken is tehetünk javaslatokat, és ezzel a lehetőséggel én már éltem is. Emellett megbízott a magyarországi és a külgazdasági kapcsolatokkal, illetve az IPA- és más pályázatokkal.

* Mik a céljai?

— Nagyon fontos a meglevő munkahelyek megtartása, maradnak az eddig működtetett foglalkoztatási programok, illetve új támogatási programokat vezetünk be, ezekkel új lehetőségekhez juthatnak a vállalkozók. Igyekszünk a pályázatokat egyszerűsíteni, megkönnyíteni a jelentkezők dolgát. Újdonság, hogy egy állandó élő telefonvonalat vezetünk be, ezen a pályázati kiírással kapcsolatos esetleges kérdéseikre kaphatnak választ az igénylők. Honlapunk megújult, a pályázati kiírások már nemcsak szerb nyelven jelennek meg, hanem a tartomány területén hivatalos használatban levő nyelvek mindegyikén, így magyarul is, illetve roma nyelven. Igyekszünk minél közelebb kerülni a polgárokhoz. Minden héten ellátogatunk egy önkormányzatba, találkozunk annak vezetőivel és az elmúlt mandátumban támogatott helyi vállalkozókkal, hiszen az eszközök igénybe vevőiként ők azok, akik el tudják mondani, mit lehetne finomítani a kiírásokban, mert nekünk az a legfontosabb, amikor pénzt utalunk át, akár vállalkozónak, akár az önkormányzatnak, hogy azokból az eszközökből minél jobb és használhatóbb projektumok szülessenek. A foglalkoztatással, idegenforgalommal, gazdasággal kapcsolatos problémákat is megvitatjuk. A tartományi gazdasági titkárság legfőbb feladata, hogy fejlessze az önkormányzatokat is. Eddig Zomborban, Óbecsén és Siden jártunk.

* Mikor jelennek meg az első pályázatok?

— Most készülnek, az első körben a gazdasági pályázatok jelennek meg március elején. Eszközökre, fejlesztésre lehet majd támogatást igényelni, illetve a turizmus területén a szálláskapacitások bővítésére, felújításra, tervdokumentáció elkészítésére. Civil szervezetek is pályázhatnak majd az idegenforgalmat serkentő rendezvényeikkel, például túrautakkal, szüreti mulatságokkal, borfesztiválokkal stb. A foglalkoztatási pályázatokat március végén, április elején írjuk ki. Fiatalokat segítenénk saját vállalkozás indításában, valamint cégeket új munkaerő alkalmazásában. Az önkormányzatokban, illetve más állami intézményekben gyakornoki időt letöltő fiatalokat is támogatnánk anyagilag, hiszen fontosnak tartjuk, hogy az egyetemi végzettségű pályakezdők vagy az egészségügyi nővérek ne dolgozzanak ingyen hat hónapig. A közmunkaprogram annyiban újul meg, hogy nemcsak civil szervezetek pályázhatnak majd, hanem önkormányzatok, illetve önkormányzati és tartományi alapítású intézmények is, mert fontosnak tartjuk, hogy egy-egy településen legyen egy olyan közmunkás, akit a helyi közvállalat tud irányítani, és ezáltal a fűkaszálástól a szemétszedésig a település ténylegesen létező problémáit oldják meg.

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Fehér Márta
Többi hír