Ugrás a tartalomra

Ulog je interes Vojvodine

Predsednik saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je i potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, rekao je da „ništa ne zna“ o toku pregovora između zvaničnog Beograda i Novog Sada u vezi sa pitanjima javne svojine. – Osim toga što u štampi pročitam šta o tome piše, ne znam ništa. Istina, deo smo parlamentarne većine i u Beogradu i u Novom Sadu, može se činiti pomalo čudnim da kao predsednik stranke ja o tome ne znam ništa. Kao potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu trebalo je da ja obrazložim nekoliko odluka pred vojvođanskim parlamentom, kao i – ukoliko prođu – i pred onim u Beogradu. Verovatno nisam prisutan u celoj toj priči jer me doživljavaju kao strano telo, a i zato da o ovoj stvari ne brbljam mnogo – izjavio je Pastor u intervjuu za „Mađar so“.

Ponovivši da nije u prilici da kaže šta će se dogoditi u vezi sa zakonima o javnoj svojini i o železnici, Pastor je naveo da do odlaganja glasanja u ponedeljak i uskraćivanja kvoruma za glasanje od strane SVM-a „nije došlo slučajno“. – Postupili smo tako zato što mislimo da je u okviru zakona o javnoj svojini pitanje vojvođanske imovine i unutar njega pitanje železnice – otvoreno. Dogod ne bude zaključeno to pitanje, bila bi velika greška kroz zakon o železnici zabetonirati rešenja, jer bi se onda došlo u situaciju u kojoj bi za centralistički nastrojene ljude rasprava o zakonu o javnoj svojini rešila pitanje železnice. Pitali bi onda šta hoćemo sa železnicom, budući da je sad usvojen zakon o železnici, i pošto on ne omogućuje promene, polazeći od toga nemamo o čemu da pričamo. Tu smo situaciju pokušali da izbegnemo, međutim, ostali smo nažalost sami i u ovoj priči, ali nismo imali drugog izbora. Kao pokrajinski sekretar za privredu ja sam predložio vojvođanskoj vladi – koja je i prihvatila – da zahtevamo rešenje za pitanje vojvođanske železnice ovim zakonom. Ne mogu da postupam drugačije nego onako kako je odlučila vojvođanska vlada, čiji sam potpredsednik i sekretar za privredu. Pravo pitanje za mene, zapravo, jeste kako drugi koji su takođe članovi ove vlade politički mogu da urade da kada treba odlučivati u Novom Sadu vagaju na jedan način, a kada u Beogradu treba glasati, da se onda ponašaju kao da imaju problem sa pamćenjem ili podvojenu svest – rekao je Pastor.

Komentarišući da su u principu moguća različita rešenja, pa i u pogledu razvijanja železnice u Vojvodini, predsednik SVM-a je konstatovao i da „kada treba zavući ruku u vojvođansku kasu, onda je fleksibilnost relativno velika, ali ako treba razumeti vojvođanske interese, onda prednost dobijaju druga rešenja“. Na pitanje dokle je SVM spreman da ide u republičkom parlamentu u pogledu zakona o javnoj svojini i o železnici, čelnik ove stranke je kazao da će istrajati uz svoje principijelne stavove. Prema njegovim rečima, ukoliko rasprava u parlamentu ne bude dovela do takvog sporazuma koji u suštini decentralizuje imovinu i koji ne bude dao Vojvodini u ruke onu imovinu koju je definisala vojvođanska vlada, „odnosno ne budu prihvaćeni amandmani koje smo predložili, za koje sam ja kao potpredsednik pokrajinske vlade i sekretar za privredu da predloge, onda nam neće ostati mnogo manevarskog prostora“.

Mađar So (Magyar Szó)

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto