Ugrás a tartalomra

Tovább a megkezdett úton

A zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ gazdag programokkal készül a 2023-as évre Burány Hajnalka irányítása alatt
Tovább a megkezdett úton

Burány Hajnalkát nemrégiben nevezték ki a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ megbízott igazgatójának. Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken szerezte meg diplomáját. Irodalom szakos tanárként és könyvtárosként is dolgozott. Az új igazgatónő elmondta, hogy hatalmas öröm és megtiszteltetés számára ez a kinevezés és hozzátette, hogy legjobb tudása szerint fogja vezetni az intézményt.
– Úgy gondolom, hogy egy hatalmas feladat és kihívás vár rám, amelyet a múltbéli tapasztalataim és a rátermettségem segítségével igyekszem majd megoldani és kihozni belőle a maximumot. Több mint két évig voltam a zentai könyvtár munkatársa, ezért elég jól átlátom a rendszert. A rendezvények szervezésében, kialakításában és lebonyolításában már sokszor részt vettem, úgy mint szereplő és úgy is, mint szervező. Egyébként sem áll távol tőlem a rendezvényszervezés, de mivel benne voltam a rendszerben, így ismerem a lehetséges buktatókat és a nehézségeket is. A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központhoz tartozik a Városi Múzeum, a Művelődési Ház és a Zentai Városi Könyvtár is. A Zentai Magyar Kamaraszínháznak is új igazgatója van, egy napon lettünk kinevezve. Már kapcsolatba léptem vele és megbeszéltük, hogy igyekezni fogunk majd közösen irányítani ezt az óriási rendszert, azon belül is mindenki a saját területét. A közös munka elengedhetetlen, számítunk az együttműködésre, egymás támogatására és segítségére a jövőben. Ami a rendezvényeket illeti, úgymond belecsöppentem egy mozgó gépezetbe, ahol most nekem fel kell venni a tempót és irányítani, úgy, hogy minden zökkenőmentesen tudjon a megkezdett úton haladni. Az a feladatom és a dolgom, hogy úgy vegyem át ezt a tisztséget, hogy minden a régi mederben tudjon továbbfolyni. A megkezdett munkákat folytatni fogjuk, illetve az éves tervben leírtakat pedig véghez visszük majd. A volt igazgató a teljes körű támogatásáról biztosított, hiszen ő egy átfogó betekintést tud számomra nyújtani a folyamatban lévő ügyekről – mondta Burány Hajnalka.
Az igazgató hozzátette, hogy az évről évre ismétlődő rendezvények a zentai kulturális életben megmaradnak, úgy mint a Hagyományaink Ünnepe, az énekelt versek fesztiválja, a Kálmán Lajos Népmesemondó Verseny, a Zentai Művésztelep eseményei, a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője, továbbá a Városi Múzeum hagyományos rendezvényei és Zenta város ünnepe is.
– Változások ebben az évben nem lesznek, mivel a 2023-as munkatervet követni kell, de a tervbe foglaltakat biztosan véghez fogjuk vinni. Ki kell emelni, hogy a digitalizált modern világban, szeretném a gyerekekkel megismertetni a színházat, a könyvtárt, a múzeumot és az irodalmat is. Nagyon fontos, hogy a felnövekvő generáció ne veszítse el teljesen az érdeklődését a hagyományos művelődési formák iránt, attól, hogy egy digitalizált világban élnek. Gyerekfoglalkozások során próbáljuk a könyvtárat megszerettetni velük. A színházba és a múzeumba is rendszeresen járnak a gyerekek, ahol különböző foglalkozások vannak számukra. Meg kell, hogy szeressék és ismerjék ezt a világot is, hogy aztán művelői legyenek ennek a kultúrának. Ezek mind folyamatban lévő, gyerekközpontú programok az iskolásoknak, illetve az óvodásoknak  – fogalmazott Burány Hajnalka.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, hat