Ugrás a tartalomra

Tiszta vizet a folyóba

Sikeresen befejeződött a próbaüzem a topolyai szennyvíztisztítóban
Tiszta vizet a folyóba

Elkészült a topolyai szennyvíztisztító, mára pedig a próbaüzem is sikeresen befejeződött. A környezetvédelmi szempontból kiemelkedően fontos nagyberuházás értéke mintegy 600 millió dinár volt. Ebből 500 milliót a tartományi kormány biztosított a nagyberuházási igazgatóságon keresztül, 100 millióval pedig Topolya Község Önkormányzata támogatta a költségvetésből. Hatalmas előrelépésnek tekinthető ez, ugyanis korábban elsősorban Bajsa és a kishegyesi község lakói voltak a Krivaja folyó intenzív szennyezésének elszenvedői.

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere elmondta, hogy a szennyvíztisztító próbaüzeme mostanra sikeresen befejeződött. A korszerű technológiára épülő berendezés műszaki átvétele megtörtént. Az illetékes bizottság javasolta, hogy az illetékes szerv most ezt követően adja ki a működési engedélyt, ami reményei és a rendelkezésére álló információk szerint a közeljövőben meg is történik. Valójában a szennyvíztisztító működtetésének hatása már a próbaüzem megkezdése után markánsan megmutatkozott.

– Elmondhatjuk, hogy ez egy nagyon fontos projekt, amit sikerült befejeznünk itt Topolyán. A nagyberuházás sikeres volt, az eredmények is jók. Biztos vagyok abban, hogy környezetvédelmi szempontból pozitív hatással lesz az életminőség javítása, valamint környezetünk megóvása szempontjából. Gondolok itt elsősorban a Bács-ér, illetve a Krivaja patak tisztaságára. Kiemelném ugyanakkor, hogy elkészült egy tervdokumentáció a szennyvízhálózat bővítésére vonatkozóan. További negyvenhat kilométernyi szennyvízhálózatot tudunk majd kiépíteni. Ennek a beruházásnak az értéke megközelítőleg 1,3 milliárd dinár. Ez is egy több fázisban zajló beruházás lesz, tehát pályázni fogunk. Számítunk úgy az európai uniós, mint a köztársasági vagy a tartományi pályázatokon elnyerhető forrásokra – nyilatkozta.

Nemcsak a lakossági szennyvíz, hanem elsősorban az ipari szennyvíz okozott gondokat évtizedek óta a régióban. A nagy szennyezők részéről is előrelépés történt. A polgármester elmondta még, hogy a Perutnina Ptuj mostanra megépítette a saját, teljes körű szennyvíztisztítóját, és ez is fontos lépés környezetvédelmi szempontból Topolya számára. A fehérjefeldolgozó üzemnek egyelőre egy elsődleges szennyvíztisztítója van, de velük szemben is elvárás, hogy ők is építsék meg a saját teljes körű szennyvíztisztítójukat. A városi szennyvíztisztítót elsősorban kommunális szennyvízre tervezték, azaz a városi szennyvizet kell, hogy megtisztítsa. Húszezer lakos szennyvizének megtisztítására tervezték meg, majd építették meg.

 

Mint ismeretes, Kishegyes község területén is épül egy szennyvíztisztító, valamint a szennyvízelvezető rendszer főága. Ezek nagyon fontos beruházások. Számottevőek, értékükben is nagyok. A helyi önkormányzatok a tartományi kormány segítsége nélkül ezt nem valósíthatták volna meg. A jó együttműködésnek köszönhetően a jelek szerint belátható időn belül véglegesen sikerül majd megoldani ezeket a környezetvédelmi szempontból kiemelkedően fontos problémákat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, T.P.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto