Ugrás a tartalomra

A tanév várhatóan május végén zárul le

Az osztályzatok lezárásánál figyelembe veszik az egész évi munkát

Módosult az osztályzással kapcsolatos szabályzat, amely értelmében nem okoz gondot az év végi osztályzatok lezárása sem az általános, sem a középiskolákban, hiszen akár egy jegy is elég ahhoz, hogy meghatározzák, mi kerül a bizonyítványba. A tanév várhatóan május végén fejeződik be – tudtuk meg Vicsek Annamáriától, az oktatási minisztérium államtitkárától.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a távoktatás bevezetésétől kezdve, tehát március derekától, a minisztérium által kiadott instrukciókban a hangsúlyt arra fektették a gyerekek munkájának és tudásának értékelésére vonatkozóan, hogy ne számszerű osztályzatot, hanem leíró értékelést adjanak a tanárok. Ugyanakkor a tanároknak be kellett gyűjteniük minden dokumentumot, prezentációt, vagy más digitális anyagot, amit a gyerekek a távoktatás során akár önállóan, vagy jegyzetként, ellenőrző feladatként elvégeztek. Az így elkészült portfólió, amit a tanárok a gyerekekről begyűjtöttek, képezi most a gyerekek munkája értékelésének alapját.

– Azért volt fontos, hogy leíró értékelést kapjanak a gyerekek, ne csak osztályzatot, mert kezdetben nehéz volt objektívan és reálisan értékelni a diák munkáját, hiszen a tanár nem tudhatta, hogy a gyerek mennyi segítséget kapott a feladat elvégzéséhez – hangsúlyozta Vicsek Annamária, majd a szabályzat újdonságaival folytatva hozzátette: – A minisztérium megítélése szerint a tanulók és a tanárok idő közben elértek egy olyan szintre, amikor már számszerű osztályzat is adható. Hiszen a tanárok ismerik a gyerekeket, a tudásukat, motiváltságukat a távoktatás előtti időszakból, illetve tudják, hogy a technikai eszközök birtokában mennyire képesek részt venni a távoktatásban. A számszerű osztályzat egyik feltétele annak, hogy a tanévet le lehessen zárni. A másik feltétel pedig az, hogy az órák nagy részét megtartsák a tanárok, ezért hangsúlyoztam kezdettől fogva azt, hogy fontos az órák megtartása és megfelelő adminisztrálása. Az év vége felé közeledve most már látjuk, hogy az órák java része meg lett tartva, és amennyiben a gyerekeknek az év végi osztályzata is lezárható, be lehet fejezi a tanévet – hangsúlyozta.

Az értékeléssel és osztályzással foglalkozó szabályzat szerint a diáknak legalább négy jegye kellett, hogy legyen egy tantárgyból, hogy az év végén megkaphassa a végső osztályzatot. A rendkívüli állapot alatt a távoktatás miatt azonban nem sikerült minden diáknak összegyűjteni ennyi osztályzatot, így a minisztérium módosította a szabályzatot. Ez alapján akár egy osztályzat is elegendő ahhoz, hogy lezárják az osztályzatot az adott tantárgyból. Ám mint arra az államtitkár rámutatott, nem csak ez az egy jegy alapján történik a végső osztályzat odaítélése, hanem a diák távoktatásban való részvétele, igyekezete, motiváltsága és a munkái alapján kapja meg az év végi jegyet, illetve annak lezárásakor figyelembe veszik az első félévi lezárt osztályzatot is. Vagyis az egész évi munkáját értékelik.

– A minisztérium terve alapján május végéig tart a tanév, vagyis mintegy két héttel korábban befejeződik, mint az a rendes tanévnaptár szerint történt volna. Ezért fontos, hogy a lehető legtöbb gyereknek le tudják zárni az osztályzatot, hiszen ők már május végén megkezdhetik a nyári pihenést – emelte ki Vicsek Annamária. Hozzátette:

– Azok a gyerekek, akik nem elégedettek a lezárt osztályzattal, vagy pedig nem osztályozhatók le, és pótolni kell, június első két hetét használhatják arra, hogy bejárjanak az iskolákba a tanárokkal folytatott konzultálásra és felkészítésre, annak érdekében, hogy ők is megkapják a lezárt osztályzatot, illetve az ajánlott osztályzatot kijavíthassák – mondta az államtitkár.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (mh)
Többi hír