Ugrás a tartalomra

Szívügye az együttműködés

Pelt Ilona: Annak ellenére, hogy ma már mindenki úgy él meg engem, mint politikust, továbbra sem tudtam elszakadni a civil világtól
Szívügye az együttműködés

A doroszlói Pelt Ilona, aki jelenleg a tartományi idegenforgalmi és gazdasági segédtitkár tisztségét tölti be, három mandátumban volt a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője. A közösségi ügyek és a régiófejlesztés iránt elkötelezett, energikus, sokoldalú politikust új tisztségében betöltött helyéről, munkatervekről kérdeztük.

Milyen kihívásokkal szembesül új, segédtitkári posztján?

– Ezelőtt három mandátumban volt szerencsém a VMSZ tartományi képviselői, továbbá frakcióvezető helyettesi tisztségét betölteni. Jót tett nekem a mostani váltás, sokkal dinamikusabb a szakmai élet így, hogy naponta itt vagyok Újvidéken. A tartományi titkárság által meghatározott feladatok teljes mértékben közel állnak hozzám, hiszen olyan témakörökkel tudok foglalkozni, amelyek előreviszik a közösségeinket.

Eddigi tevékenységeiből adódóan jelentős tapasztalatai vannak a régiófejlesztés terén, tevékeny lokálpatrióta hírében áll. Milyen szakmai és emberi többletet ad mindez a jelenlegi hivatásához?

– Korábban civil szervezeti vezetőként is dolgoztam, és ott tanultam meg az önkéntes munka előnyeit. Büszke vagyok arra, hogy nyugat-bácskaiként nagyon sok olyan vezetőt tudok magam mellett, akik jelentős, nagy múltú civil szervezeteket vezetnek. Vannak közöttük, akik nem kevesebb mint huszonöt éve már önkéntesen tevékenykednek a közösség javára, nem sajnálva időt, energiát és a családtól elvett időt. Ezektől az emberektől nagyon sokat tanultam, akár a Dunatáj Egyesülés, akár a Kuckó Gyermeksarok alapításakor. Mindig segítségünkre voltak, igyekeztek hozzátenni valamit a közös munkához, egy-egy esemény megszervezéséhez. Amikor az ember az önkéntességgel kezdi, majd ráérez a közösség érverésére, megtanulja azt értékelni és nem is képes tőle elszakadni. Annak ellenére, hogy ma már mindenki úgy él meg engem, mint politikust, továbbra sem tudtam elszakadni a civil világtól, mert őszintén nagyra becsülöm ezeket az embereket, akik ilyen módon beleteszik energiáikat a (szórvány)közösségekbe, hogy azok fennmaradjanak. Ugyanakkor térségünkben a civil szféra és a politikum, azaz a VMSZ közötti kiváló együttműködés kiépítését is mindig szívügyemnek tekintettem.

Mindezzel az attitűddel új arculatot vittem a titkárság életébe. Úgy tudunk még hatékonyabban pályázni, illetve projekteket véghezvinni, ha az adott területhez tartozó intézményeket összekötjük. Azon dolgozom az igazgatókkal, hogy közösen találjunk ki egy olyan projektet, amely mindannyiunkat felemel, és többet hozhatunk gazdaságilag egész Vajdaságnak. Ahogy kicsiben, civilként összekötjük a programjainkat, úgy mindezt át lehet vinni erre a területre is. Ha a tartományi alapítású intézményeket megpróbálnánk összekötni, közösen megfogalmazni egy komolyabb projektet, akkor ez az elképzelés beleférhet a most készülő, 2021–2027-es stratégiába.

A Tartományi Idegenforgalmi és Gazdasági Titkárság március elején közzétette aktuális pályázatait. Mit érdemes tudni ezekről a lehetőségekről?

– A titkárság által meghirdetett négy pályázat közül kettő a gazdaságra, kettő az idegenforgalomra vonatkozott. Mindezek összértéke 270 millió dinár. A titkárság fontosnak tartotta olyan kiírásokat közzé tenni, amelyek révén némileg áthidalhatóak lennének a koronavírus-járvány miatti veszteségek. Ami pedig az idegenforgalmi kiírásokat illeti, jelentős változtatás, hogy megnövekedett az összeg a vendéglátósok számára. Ők vannak jelenleg talán a legnehezebb helyzetben. Részükre a pályázható összeg 350 ezertől négy 4 millió dinárig terjedt.

Melyek az aktuális feladatai?

– Lezárult a fent említett pályázati szakasz. Példátlanul népszerűek voltak ezek a kiírások, nagyon sokan adtak át a dokumentációt. Jelenleg feldolgozás alatt állnak a hozzánk beérkezett pályázatok, ezt követően indul majd el az elbírálási folyamat.

Nagyon fontos a vállalkozói réteg és a turizmus életben tartása, az első pályázat kiírások is ezeket az ágazatokat érintik. Ugyanakkor a tartományi titkárságnak fontos az önkormányzatok segítése is. Gondolok itt a közmunkaprogramtól kezdve egészen a pályakezdők munkába állításáig. Hiszen egy-egy intézményben sok gondot okozhat, hogy nem tudják tényleges, fizetett munkaviszonyban alkalmazni az adott szakembert, amíg az nem tesz szakvizsgát, államvizsgát. Ezeknek a folyamatoknak a kiegyensúlyozásán is dolgozunk. Egészen biztos, hogy ebben az évben még nem tudunk kedvező lehetőséget nyújtani a foglalkoztatási pályázatok sorában, de bízom benne, hogy jövőre már igen. Újdonságnak számít továbbá, hogy a hónap közepén volt egy megbeszélésünk a Tartományi Munkaközvetítő Szolgálat igazgatójával és a térségi igazgatókkal, akikkel közösen megtárgyaltuk az elfogadott akciótervet, és az alapján meghatároztuk a támogatási irányelveket. Várhatóan április folyamán megjelennek majd a foglalkoztatás javítására irányuló pályázatok is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L. Móger Tímea
Többi hír