Ugrás a tartalomra

Szabadkán a VMSZ és a DP ma írja alá a koalíciós megállapodást

Pásztor István: Megállapodtunk az intézmények és közvállalatok tekintetében is – A DP adja a polgármestert, a VMSZ a vkt elnökét és titkárát

Kedd este tartotta meg utolsó, a koalíciós megállapodás aláírását megelőző tárgyalását a Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokrata Párt Szabadkán. A nagykoalíció ma délben írja alá a megállapodást. A városi képviselő-testület alakuló ülésének folytatására előreláthatólag pénteken kerül sor. A hét végéig megalakul a városi hatalom, de hogy ki lesz a polgármester, a vkt elnöke, és kik lesznek a Városi Tanács tagjai, vélhetőleg ma derül majd ki. Pásztor István, a VMSZ elnöke a tárgyalásokról nyilatkozott lapunknak:

– Ami minket illet, többé-kevésbé körvonalazódott minden, ami fontos ahhoz, hogy ezt a megállapodást meg tudjuk kötni. Valószínű, hogy senki sem maradéktalanul elégedett, hiszen mindenki úgy érezheti, hogy többet engedett, mint amennyit kellett volna, vagy mint amennyi igazságos. De ennek a műfajnak ez a velejárója. Ez egy széles koalíció lesz, amelynek a DP-n és a VMSZ-n kívül az LDP, a VSZL, az SZDP, az SZSZP és a Bunyevác Párt a része. A DP ragaszkodott ehhez a széles koalícióhoz, amelyet én sem politikailag, sem más szempontból nem tartok megkerülhetetlennek – véli Pásztor, aki hozzátette, a DP adja a polgármestert és a helyettesét, a VMSZ pedig a vkt elnökét és titkárát.

Ami a Városi Tanácsot illeti, ez egy 11 tagú testület, ahová a polgármester és a helyettese funkciójuknál fogva kerülnek be, a VMSZ pedig három jelöltet ad majd.

– Végérvényesen még nem állapodtunk meg a funkciókat illetően, de erről kedd este tárgyalunk. Azt is megbeszéljük ezen az esti ülésen, hogy pénteken, az alakuló ülés folytatásához milyen procedurális lépésekre van szükség. Megállapodtunk az intézmények és a közvállalatok tekintetében is. Úgy gondolom, hogy megteremtődnek a feltételek, hogy új lappal lehessen az együttműködést elkezdeni, mi új embereket fogunk ebbe a történetbe delegálni és remélem, hogy a DP is így tesz – mondta Pásztor.

Kérdésünkre, miszerint a híresztelések arra utalnak, hogy Oliver Dulić lehet a város polgármestere, aki ellen a VMSZ-nek többek között kifogása volt, Pásztor a következőket mondta: – A hídon akkor kell átmenni, ha az ember odaér. Úgy gondolom, hogy nem ez következik majd be, amennyiben viszont igen, akkor majd meglátjuk, mit lépünk. Egészen biztos, hogy arról fogunk számot vezetni, hogy mi a választópolgárok érdeke, mi volt az üzenetük azzal, hogy minket támogattak a választásokon. Meggyőződésem, hogy a DP ambíciója is, ahogyan a miénk is, hogy minél kevesebb konfliktus legyen. Ma este meg kell, hogy állapodjunk. Tudom, hogy kikben gondolkodik a DP, de nem tudok erről nyilatkozni, mert törékenyebb ez a történet annál, hogy ezt megtegyük. A magunk részéről a holnapi nap folyamán már tudunk nevekről nyilatkozni – szögezte le a VMSZ elnöke.

Magyar Szó

Többi hír