Ugrás a tartalomra

A polgár érdeke a konverzió elvégzése

A jövő héten az érintett helyi közösségekben kifüggesztik a térképeket – A polgárok a helyszínen kitölthetik a formanyomtatványokat, kifizethetik a háromszáz dináros illetéket

A mai nap folyamán befejezi a mezőgazdasági munkacsoport azoknak a térképeknek a készítését, amelyeken az állami földterületek lesznek feltüntetve. Mint azt Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja elmondta, 25 000 adatot kellett egyenként átnézniük, két hete egyfolytában ezzel foglalkoznak.

Az állam az év elején megküldte a városnak azoknak az állami parcelláknak a listáját, amelyeket az idén bérbe kellene adnia, ezen a listán azonban csaknem hatezer olyan terület is volt, amelyek nem megművelhető földterületek, s többségükben magántulajdont képeznek – valakinek az udvara, objektuma van a területen. Azért történhetett ez meg, mert az állam a nyolcvanas években egyetlen tollvonással elvette a polgároktól az udvaraikat, s csak használati jogot adott hozzá, s ezt azóta sem változtatták meg. A konverzió elvégzése most a legegyszerűbb és legolcsóbb. Sokan vannak azonban olyanok, akik nem is tudják, hogy udvarukat tulajdonképpen állami földterületként tartják nyilván.

– 5000–6000 magánparcelláról van szó, amelyeket nem írtak át magántulajdonba. Ha ezeket a magánszemélyek nem íratják vissza, akkor ezek az adatok minden évben megjelennek majd nekünk, mint potenciálisan kiadható területek, miközben nem azok. Az a cél, hogy minden területet, futballpályát, temetőt, tereket is átírassunk, amit megtehetünk mi, de a magánudvarokat csakis a magánszemélyek, a jelenleg felhasználókként vezetett tulajdonosok tehetnek meg. Az elképzelésünk az, hogy amikor a térképek elkészülnek, akkor a helyi közösségekben ezeket kifüggesztjük, hogy mindenki meggyőződhessen a saját udvarának a „helyzetéről”, illetve saját objektumaikról. Fontos lenne egyszer és mindenkorra rendezni ezt, de ez csak egyrészről függ tőlünk, nagyobbrészt a polgároktól. A jövő héttől kifüggesztjük a térképeket, amelyeken piros színnel jelölve lesznek a parcellák, amelyeknél nem végezték el eddig a konverziót. A kataszterrel már egyeztettünk, a szükséges formanyomtatványok is megtalálhatók lesznek, amelyeket a helyszínen kitölthetnek, hogy ne kelljen Csantavérről, Bajmokról, Királyhalmáról ezért beutazni, ezzel is próbáljuk megkönnyíteni a folyamatot. Az illeték pedig 300 dinár az eddigi 8000 helyett – magyarázta Osztrogonác Simon.

Felvetődik a kérdés, hogy amikor a 80-as években egyetlen tollvonással meghozták ezt a törvényt, hogy az emberek saját földterületeiknek nem tulajdonosai, csupán használói, akkor miért nem ugyanígy történik a visszaíratás is. A köztársasági parlament, magyarázza az illetékes, hozhatott volna egy olyan törvényt, amely szerint a kataszter automatikusan visszaírná ezeket, de ez nem történt meg. Ezt az utasítást kaptuk és csak ennek alapján tudunk eljárni – mondja Osztrogonác Simon.

A nagy gondok akkor kezdődnek majd, amikor ezeket a házakat, parcellákat, valamikor megörökli valaki, és nem fogja tudni átíratni. Mert az udvar nem az ő tulajdona, hanem állami. A tulajdonosoknak is igen jelentős problémákat okoz majd, ezért kell ezt most rendezni.

A legnagyobb terület, ahol a konverziót nem végezték el, Csantavér.

– Szinte az egész faluban nem lett elvégezve a konverzió. Az egész település pirossal van jelölve. Kisebb a gond Királyhalmán, ahol rendezettebben épült a falu, nem azért, mert okosabbak voltak ott az emberek, hanem ott magánterületek lettek építkezési területté nyilvánítva. A gond ott merül fel, ahol állami földek lettek építési telekké nyilvánítva és ezek a mai napig állami földként szerepelnek a kataszterben – magyarázza a Városi Tanács tagja.

Határidő a konverzió elvégzésére ebben a pillanatban nincs.

– Ez nagyon jó alkalom, ennél jobb alkalmat nem fognak találni a polgárok. Nem nagy pénz, nem kell utazni az elintézéséhez.

Kérdésünkre, miszerint mennyivel növelheti ez az adott háztartás vagyonadóját, Osztrogonác a következőket mondta:

– Jó kérdés, de sokuknál biztosan nem fogja, ugyanis Szabadka területén már második éve adóbevallást tesznek a polgárok, nagy valószínűséggel már eddig is fizettek ezekre a területekre, objektumokra adót, mert adóbevalláskor saját tulajdonukként kezelték, anélkül hogy tudták volna, hogy állami területként van bejegyezve, s tulajdonképpen nem lettek volna kötelesek rá adót fizetni.

Szerző (Forrás)
Tómó Margaréta, Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto