Ugrás a tartalomra
2021.10.12 - 11:17

Pásztor István pályázatokról, magyarországi választásról, energiaválságról, járványról

Pásztor István pályázatokról, magyarországi választásról, energiaválságról, járványról

 Az elkövetkező fél évben lehetnek új pályázati kiírások a Prosperitati Alapítványnál - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István.

A VMSZ elnöke kifejtette, hogy a koronavírus-járvány, a magyarországi uniós pénzek megvonása és a jövőre esedékes választások következtében történt költségvetési megvalósulás miatt nem volt az elmúlt időszakban új pályázati kör. A politikus beszélt a a magyarországi ellenzéki előválasztásról, a kontinensre ható energiaválságról és a koronavírus elleni védőoltás fontosságáról is.

A magyarországi ellenzéki előválasztásokról is beszélt Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. A VMSZ elnöke szerint az egész egy klasszikus kutyakomédia, ugyanis a jelöltek maguk bizonyították alkalmatlanságukat, komolytalanságukat, azt, hogy komoly feladatokkal hogyan tudnak megbirkózni. Úgy látja, hogy az elmúlt hónapokban látottak tragikomikusak, és emlékeztetett rá, hogy kizárólag a jelenleg hatalmon lévő erő tudja folytatni az eddigi nemzetegyesítő munkát.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „A Fidesz-KDNP által vezetett ország, illetve kormány - ezzel a politikai erővel ezt biztos, hogy folytatni tudjuk. Ha ne adj' Isten nem ez a politikai erő nyerne a jövő évi választásokon, akkor azt gondolom, hogy mindaz, amit az elmúlt tizenkét évben felépítettünk, jelentős mértékben megkérdőjeleződik. Azoktól, akik még a szavazati jogot is sajnálják tőlünk, azt gondolom, hogy túl sok jót nem szabad várni.”

Pásztor István az Európát is érintő energiaválságról is beszélt. Elmondta, hogy Nyugat-Európában régen nem látott mértékben nőnek az energiaárak. Kiemelte, hogy ez a családok költségvetését jelentős mértékben terhelte. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy akár Magyarországon, akár itt, Szerbiában nagyon alacsony szinten vannak az energiaárak, aminek nemcsak energetikai vagy energiabiztonsági vonzata van, hanem szociális vonzata. Elmondta, hogy a régióban azért lehetséges ez, mert folyamatosak a szektort érintő fejlesztések, beruházások. Fejlődik az ágazat.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Ezek a nagy fejlesztések, akár a gázvezetékben, akár a villanyáram előállításában, akár a bányászatban, ezek stratégiailag azért fontos fejlesztések, mert lehetőséget teremtenek arra, hogy a fejlesztő, maga az állam, befolyást tudjon gyakorolni az árak alakulására is, és ne legyünk kiszolgáltatva a magántőke kénye kedvének.”

A VMSZ elnöke beszélt a Szerbiát is érintő koronavírus-járványról is. Véleménye szerint azért nincsenek szigorítások, és azért nem ül össze a válságstáb, mert értelmetlen volna. Szerinte is az egyedüli módja a járvány megfékezésének az, ha mindenki felveszi az oltást.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2022.12.06 - 08:59
Az ország arra törekszik, hogy a 2023. évben is gazdasági növekedést valósítson meg.
A köztársasági képviselőház hétfőn megkezdte a vitát a jövő évi állami költségvetésről