Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Nagy a tétje az európai parlamenti választásoknak

Pásztor István a májusi EP választásról beszélt a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. Annak az esélyét sem zárta ki, hogy előrehozott parlamenti választások lesznek tavasszal Szerbiában.

A tartományi képviselőház elnöke hozzátette, hogy ez nagyban függ a koszovói kérdéstől is.

Pásztor István elmondta: felkészültek a voksolásra, de nem várják. A soron következő európai parlamenti választásról, pedig azt mondta: az a legfontosabb, hogy a vajdasági magyarság érdekei is érvényesüljenek, amiért Deli Andor dolgozott az elmúlt ciklusban is.

Amennyiben előrehozott parlamenti választás lesz Szerbiában, az annak a jele, hogy a koszovói kérdés nem halad a megoldás irányába - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: régóta nem volt olyan nehéz választás, mint ami akkor várna ránk, ha előrehozott voksolás lenne, hiszen az embereket egyre nehezebb meggyőzni, hogy kimenjenek szavazni - emelte ki a politikus. Pásztor szerint, ha kampányra kerülne sor, akkor mozgósítani kell az embereket, hogy a magyar politikai opcióra, a Vajdasági Magyar Szövetségre szavazzanak - tette hozzá Pásztor István.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Mi fölkészültek vagyunk ezekre a választásokra, de hogy őszinte legyek, nem várjuk őket. Azt szeretnénk, hogy a jövő év folyamán rendes parlamenti választások legyenek, akkor, amikor az önkormányzati és a tartományi választás lesz. Lejár a négyéves ciklus jövőre. Nem mi fogjuk eldönteni ennek a kérdésnek a megválaszolását. Én ebben a pillanatban úgy látom, hogy nagyobb az esélye annak, hogy előrehozott választások lesznek, minthogy nem.”

Pásztor István a soron következő európai parlamenti választásról is beszélt. Szerinte nagy a tétje a voksolásnak, hiszen az Európai Unió az elmúlt évtizedekben felgyülemlett problémákkal küzd, ezekhez még a migrációs válság is hozzáadódott. Annak ellenére pedig, hogy sokan azt hangoztatják, hogy a kampány még nem kezdődött el, az európai nagyvárosokban zajló tüntetések mind a választási kampány részei, a politikai pozicionálás technikája. Pásztor kifejtette: a vajdasági magyarság abban érdekelt, hogy ismét legyen, aki az unióban képviseli az érdekeit. Ez Szerbia számára is fontos, hiszen szeretné, ha felgyorsulna az uniós közeledés.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Deli Andor személyében - a nemzeti listán, amit a Fidesz-KDNP állított egy hónappal ezelőtt - újra van közvetlen érdekeltségünk is. Én azt láttam az elmúlt öt évben, amióta Deli Andor európai parlamenti képviselő - az előző ciklusról beszélek -, hogy ez a mi számunkra jó megoldás. Hangsúlyosan tudja érvényesíteni, vagy megkerülhetetlen kísérleteket tud tenni annak érdekében, hogy érvényesítsük az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusaiban a mi vajdasági magyar érdekeinket.”

Pásztor István a Belgrád-Budapest gyorsvasút kiépítéséről és modernizálásáról is szólt. Kiemelte: az idei évben megkezdődnek a kivitelezési munkálatok, és valamikor 2023-ban elkészülhet ez a vasútvonal - tette hozzá a VMSZ elnöke.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír