Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Május végén, vagy júniusban várható a kormányalakítás

Pásztor István: Május végén, vagy júniusban várható a kormányalakítás

 A VMSZ elnöke elégedett a magyarországi és a szerbiai választási eredményekkel.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában elmondta, sikerült a legitimitásukat megőrizni, és amikor eljön az ideje, kész tárgyalni a végrehajtó hatalomban való részvételről a haladók elnökével. A VMSZ államtitkári pozíciókban érdekelt.

Magyarországon a Fidesz kétharmados győzelme arra garancia, hogy az együttműködés, valamint a vajdasági gazdaságfejlesztés is folytatódik, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy most az ukrajnai menekültek fogadása elsőbbséget élvez – mondta az SZMR Napindítójában a VMSZ elnöke. A szerbiai államfőválasztásról szólva, Pásztor István úgy fogalmazott, elégedett, hogy a vajdasági magyarok többsége a haladók elnökére voksolt, vagyis amit mondtak és ígértek, azt meg is tartották.

"Hogyha az általunk lakott helyeken összeadjuk a VMSZ-re és a Szerb Haladó Pártra leadott szavazatok számát, és azt összehasonlítjuk a köztársasági elnökre, Aleksandar Vučićra leadott szavazatok számával, akkor jóformán egybeesés van, ami azért fontos, mert azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyarok szavahihetőek, és nem azt csinálják, hogy egyet mondanak és mást csinálnak, hanem amit mondanak, azt is csinálják."

A VMSZ 6 mandátumot szerez az új szerbiai parlamentben, ami – nem figyelembe véve a két évvel ezelőtt elért 9 mandátumot, amelyhez különleges körülmények járultak hozzá, - elérte az eddigi legtöbb képviselői helyet, ami szintén 6 mandátum volt – mondta Pásztor.

"Egy ilyen nagyon kiélezett csatában, ami azt eredményezte, hogy hét lista, plusz öt kisebbségi lista került be most a parlamentbe, és nincs senkinek abszolút többsége, a mi hat mandátumunk a legitimitásunknak a súlyát erősítette, illetve a mi politikai súlyunknak a megerősödését, illetve más szintre való emelkedését hozta magával."

A haladók elnöke már a választás éjszakáján azt mondta, pártja esetlegesen a VMSZ-szel tudna együttműködni kormányalakításkor. A két félnek összesen annyi mandátuma lenne a parlamentben, ami elegendő ahhoz, hogy meglegyen a minimális többség. A koalíciós tárgyalások utáni kormányalakítás júniusban várható Pásztor szerint. A VMSZ-szel államtitkárok szintjén számolhatnak - mondta a pártelnök.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír