Ugrás a tartalomra

Nehéz, de sikeres év van mögöttük

Új magyar nyelvű napközi indult Kúlán, de ezenkívül új út épült és az energiahatékonyságra is odafigyelt az önkormányzat
Nehéz, de sikeres év van mögöttük

A múlt évben a világban és az országos szinten tapasztalható válság ellenére Kúla község területén több fejlesztés is megvalósult, a gazdasági előrehaladás mellett több mást is sikerült befejezni, mondta évértékelőjének bevezetőjében Valka Károly, Kúla alpolgármestere.

− A községben már régóta nem volt ennyi politikai jellegű választás, mint 2022-ben. A köztársasági és tartományi választások mellett ugyanis Kúlán önkormányzati és helyi közösségi választásokat is tartottunk, de ide sorolható a magyar közösség szempontjából fontos MNT tanácsának megválasztása is. A jelenlegi nehéz helyzet ellenére minden választás gond nélkül zajlott, és örülök annak, hogy a polgárok megértették ezek fontosságát – fogalmazott az alpolgármester.

Szavai szerint a májusban megalakult községi képviselő-testületbe ismét két magyar képviselő jutott be, ez mellett egy magyar alpolgármestere és tanácstagja van a városnak, mindez pedig azt bizonyítja, hogy a Kúlán a Vajdasági Magyar Szövetségnek stabil szavazóbázisa van. A magyarságnak továbbra is sikerült megtartani azokat a pozíciókat, amelyeket éveken keresztül sikerült kiharcolni.

Ami a gazdasági téren történt beruházásokat illeti beszélgetőtársunk elmondta, az egyik legjelentősebb közülük a szélpark kiépítéséről szól, ami már folyamatban van, és hatalmas jelentőséggel bír az energiaellátás terén.

− Időrendi sorrendben haladva elsőként a Petőfi Brigád Általános Iskola tetőszerkezetének a felújítását emelném ki, a munkálatok lassan a vége felé közelednek. Számunkra ez azért fontos, mert 50 kilométeres körzetben csupán ebben az iskolában van magyar nyelvű oktatás.
Külön kiemelhető, hogy az ősszel sikerült elindítani a magyar nyelvű óvodai napközis csoportot, ami különösen a dolgozó szülők számára lényeges.

A következő nagyobb beruházás a kissztapári zsilip felújítása volt, ennek turisztikai szempontból van jelentősége, ugyanis itt találhatók a korszak legértékesebb épületei: a régi malom és zsilip 1802-ből, valamint a budapesti révkapitányság 1898-ban épült épülete.

− A múlt év egyik legjelentősebb beruházása a Szivác−Sztapár út kiépítése volt, ami az mellett, hogy lerövidítette az utat a horvát határ felé, a mezőgazdaság szempontjából is jelentős, különösen a betakarítás idején. Ha már Szivácnál tartunk, ki kell emelni, hogy elkezdődött az ottani Mária neve római katolikus templom rekonstrukciója. Az 1868-ban épült templomban 1958-ban jártak utoljára mesterek, tehát egy igen komoly beruházásról van szó. Az anyaországi támogatásoknak köszönhetően rövid idő alatt annyit sikerült megoldani, hogy a kivitelező elvégezte a falak szigetelését, továbbá kívül és belül is leverték a falakról a vakolatot, hogy száradjanak. Szükség lesz a torony teljes körű felújítására is, és már most elmondhatom, hogy a munkálatok valószínűleg néhány évig elhúzódnak.

A felsorolásból nem szabad kihagyni a nyílászárók cseréjére vonatkozó, valamint az energiahatékony fűtési módról szóló támogatási rendszert sem, amit az önkormányzat két évvel ezelőtt indított és továbbra is fenntart, hiszen, hatalmas az érdeklődés a polgárok körében. 2022-től támogatjuk a napkollektorok telepítését is.

Az önkormányzat ingyenes tankönyveket és iskolakezdési csomagot biztosított az általános iskolák elsősei számára, de ezenkívül a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség is támogatja a diákokat, ezzel egyúttal a szülőket szeretnénk tehermentesíteni. Évek óta sikeresen működik a diákbusz-program, melynek fő célja a magyarul tanuló diákok környező községekből és településekről Kúlára történő utaztatása. Ha már a fiataloknál tartunk, fontos elmondani azt is, hogy hosszú idő után a nyáron teljesen új medence nyílt a vásártéri városrészben, ahol rekreáció mellett sportolásra is adott a lehetőség – mondta Valka Károly.

Kiemelte, a kúlai magyarság székháza a Népkör MMK, ahol folyamatosan zajlik az élet, és különösen örül annak, hogy minden – a magyar közösség szempontjából fontos kisebb és nagyobb volumenű programot sikerült megvalósítani. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy mindezt az idén folytatni tudják.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.L.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen