Ugrás a tartalomra

Megszorítások, de még nem tudni, milyenek

Elhalasztották a kormány gazdasági válsággal foglalkozó ülését

Kedd délelőtt 10 órára halasztották azt a kormányülést, amelynek napirendjén az országban uralkodó gazdasági helyzet szerepel. A kormányközlemény nem részletezi a halasztás okait, a miniszterek kötelezettségeire hivatkozik. Ezen az ülésen kellene megvitatni azokat az intézkedéseket, amelyek által a válság enyhíthető lenne, illetve a túlméretezett költségvetési hiány kezelésének módját.

Ivica Dačić kormányfő, Aleksandar Vučić első kormányalelnök és Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági miniszter vasárnap egyeztettek a szükséges intézkedésekről, az ülés megállapodás nélkül fejeződött be. A zárt ajtók mögött nagy vita zajlott hármuk között. Amiben sikerült megállapodniuk, az annyi, hogy a kormány átalakításáról vagy az előrehozott választásokról szóló döntést az Európa Tanács hónap végi döntése utánra napolják el.

A Naše novine úgy tudja, hogy az ülésen elsősorban a bércsökkentés és a közvállalatok jövője körül zajlott parázs vita. A Novosti szerint a három politikus egyetértett abban, hogy nem csökkentik a szociális juttatásokat és a nyugdíjakat, de arról még tárgyalni fognak, hogy a közszférában kit érintsen a bércsökkentés.

Dinkić elképzelése szerint a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati adminisztrációban dolgozók bérét kellene csökkenteni, viszont a számítások szerint ez nem elegendő. A gazdasági miniszter szerint a közszférában lesznek leépítések, de, mint mondta, ennek terve még készül, e hónap végére fejezik be a közszféra dolgozóinak a jegyzékét.

Hármuk között nincs egyetértés a közvállalatok stratégiája kapcsán sem. Vučić és Dačić a Telekom eladását ellenzik, Dinkić viszont emellett áll.

A haladó pártvezér szerint nem kellene eladni a közvállalatokat csak azért, hogy a költségvetés hiányát enyhítsék, ahogy mondta „nem viselkedhetünk úgy, mint a Demokrata Párt”.

A haladók a költségvetési fegyelem szigorítását követelik, azt, hogy a büdzsé kiadási oldala csökkenjen, ugyanakkor történjenek lépések a beruházói légkör javítására, és fejezzék be a közvállalatok átalakítását.

A Novosti szerint heves vita alakult ki a közvállalatok átalakítása kapcsán is, ugyanis Vučić követelte, hogy a 170 átalakítás alatt lévő közvállalatot vegyék le az állami költségvetés terhéről, mert ezekre éves szinten 700 millió dinárt kell költeni, Dinkić azonban ezt ellenzi, mert e vállalatokból az ő káderei dolgoznak.

Ivica Dačić kormányfő cáfolta, hogy viták lennének a kormányon belül, ahogy fogalmazott, csak a foganatosítandó intézkedések kérdésesek.

A kormányfő elmondta, hogy szakemberekkel is egyeztetni fognak a kérdésről, de, mint hozzátette, a szakértői körök sem egységesek e tekintetben.

A haladók sem hajlandók konkrétumokat elárulni, annyit közöltek, hogy fájdalmas lépésekre van szükség, de hogy ezek mik lennének, ezzel kapcsolatban ők is azt mondták, ezt majd a szakértői csoportok állapítják meg.

Nem ilyen optimisták a Világbanknál, szerintük ugyanis a közszféra béreinek és a nyugdíjaknak a csökkentése elkerülhetetlenek, ellenkező esetben nem lesz lehetséges lefaragni a költségvetési hiányból.

„Ez elkerülhetetlen intézkedés, mert Szerbia költségvetési hiánya a vártnak a kétszerese, a bérek és nyugdíjak pedig a költségvetési kiadások több mint a fele, ezért, ha az ország nem tesz lépéseket e téren, nem lesz lehetséges a hiány csökkentése, ami jelentős pénzügyi válsághoz vezethet” – fogalmazott Loup Brefort a Világbank belgrádi irodavezetője.

Emlékeztetett rá, hogy a Költségvetési Tanács beszélt azokról a döntésekről, amelyeket meg kell hozni, ellenkező esetben az ország súlyos helyzetbe kerülhet.

„Ők még az esetleges államcsődöt is említették, én úgy gondolom, ott még nem tartunk, de szem előtt tartva, hogy a bérek és nyugdíjak milyen mértékben terhelik meg a költségvetést, ha nem tesznek valamit, az ország súlyos gondokkal nézhet szembe” – magyarázta.

 

Szerző (Forrás)
bajk, Magyar Szó
Többi hír