Ugrás a tartalomra

Másodjára is megszervezik a Kárpát-medencei Héttorony fesztivált

A népzene és Makovecz Imre tiszteletére

Idén ősszel immáron másodszor rendezik meg a Kárpát-medence országai határain átívelő Héttorony fesztivált, amelynek programja november 6-án, Szabadkán kezdődik a Népkörben és a Városházán, majd a folytatásban a Makovecz Imre tervezte kolozsvári református templomba várják az érdeklődőket, meg a lendvai Színházba, a makói Hagymaházba, továbbá Beregszászra és Kassára is. A fesztivál november 20-án, Makovecz Imre születésnapján zárul egy gálaműsorral Budapesten, a Villányi úti Szent Imre templomban. A szervezők megjegyzése szerint a záróprogram helyszínének kiválasztása nem véletlenszerű, ugyanis Makovecz Imre gyakran járt át misére abba a templomba feleségével, Szabó Marianne-nal a Villányi út szemközti oldaláról.

A szervezők kifejtik, a Héttorony Fesztivállal a magyarság, s a velünk együtt élő népek zenéjét ismét az ünnep rangjára szeretnék emelni, a fesztivált pedig a Kárpát-medence vezető fesztiváljai közé vezetnék be. A fesztivál újraszervezését nagyban segítette Lajkó Félix 2011-ben megtartott "Makovecz turnéja", amelynek keretében Félix és zenésztársa, Brasnyó Antal kilenc Makovecz Imre által tervezett épületben tartottak koncertet Lendvától egészen Csíkszeredáig.

A Héttorony Fesztivál programsorozata november 6-án kezdődik Szabadkán. 16 órakor Sevillai Magyar Pavilon címmel szerveznek kiállítást a Népkör Galériájában, majd 16.30-tól építészeti kerekasztalt tartanak A vajdasági magyar építészet kihívásai címmel, a beszélgetést Pesti Attila építész vezeti a Népkör Garai termében.
A fesztivált hivatalosan 18.30-kor nyitja meg a Vársoháza dísztermében Kiss Ferenc és Csernyus Lőrinc, majd 18.45-től improvizációkat hallhat a közönség Lajkó Félixtől (hegedű) és ifj. Balázs Jánostól (zongora). 19.30-tól a Dresch Quartet tartja meg Kapu és kert című lemezének bemutatóját. Este 9 órától pedig táncházat tartanak a Népkörben, ahol a Téka és a Szökős zenekarok muzsikálnak.

Jegyeket a torony alatti galériában vehetnek az érdeklődők 300 dináros áron, bővebb információ pedig a www.hettoronyfesztival.hu címen található.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt