Ugrás a tartalomra

„Magyarország ereje össznemzeti érdek”

Pásztor István: A boldogulásunk szempontjából fontos ügyek tekintetében megfelelő pozíciókból kell partnereket keresnünk

Tavaly január elejét követően csütörtökön második alkalommal tartották meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóját, amely ezúttal majdnem három órásra sikeredett. A sajtótájékoztatón a magyarországi belpolitikai, gazdasági és társadalmi témák mellett szó volt az uniós és a világpolitikáról, a migrációs válságról, Trianonról, továbbá a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, akit arra kértünk, hogy értékelje lapunknak a magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóját, illetve az azon elhangzottakat, alapvető benyomásként fontosnak tartotta kiemelni, hogy „a miniszterelnök erőtől duzzad és magabiztos”.

Mint Pásztor István hozzátette, imponáló volt a mintegy háromórás sajtótájékoztató, amely azt a meggyőződést is megerősíti, hogy Orbán Viktor jó kondícióban van, szellemes volt és ismét bebizonyította, hogy gyors észjárású, továbbá közvetlen. Ezt azért fontos kiemelni, mert a politikát emberek alakítják és a politika sikeressége nagymértékben attól függ, hogy alakítói mennyire hisznek abban, amit csinálnak, mutatott rá, majd megjegyezte, hogy ilyen vonatkozásban semmiféle kétségek nem merültek fel benne.

– Azt is érdemes kiemelni, hogy az említett három óra során úgy a magyarországi belpolitikával, mint az európai politikával, vagy a világpolitikával kapcsolatban is megfogalmazásra kerültek az aktualitások. Számomra egyértelmű, hogy a tényekkel alátámasztott állítás, miszerint Magyarország a megerősödés útját járja, ma is érvényes. A miniszterelnök úr ennek tükrében joggal mondta ki, immár sokadik alkalommal, hogy véget ért a száz év magyar magány és a magyarok napjainkban teljesen más pozícióban vannak, mint az elmúlt mintegy száz évben voltak. Számunkra nemcsak az egy nemzethez való tartozás, hanem a nemzetpolitika szempontjából is fontos, hogy Magyarország a költségvetés és a gazdaság tekintetében is erős, stabil, továbbá politikailag, illetve külpolitikailag tekintélyes ország legyen. Értékelésem szerint ennek tekintetében az idén is folytatódnak a már korábban megkezdett folyamatok és Magyarország továbbra is erős ország lesz. Az európai politika vonatkozásában nemcsak a migráció kérdése került kiemelten fontos és aktuális jelenségként napirendre, hanem szóba került az Európai Unió és a térségbeli politika kérdése, ezen belül pedig a Néppártnak és a Fidesznek a viszonya, ami számunkra nem elméleti kérdés, hiszen annak gyakorlati következményei is vannak vonatkozásunkban. Az a benyomásom, hogy Orbán Viktor és Magyarország megkerülhetetlen alakítójává vált az európai politikai döntéshozásnak. Ennek a szempontnak európai, de szomszédságpolitikai, valamint EU-bővítéspolitikai vetülete is van – fejtette ki Pásztor István.

 

Orbán Viktor a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Orbán Viktor a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

 

A beszélgetés folytatásában a VMSZ elnöke rámutatott, hogy a sajtótájékoztató során, leszámítva a magyar–ukrán kapcsolatokat, közvetlenül nem merültek fel nemzetpolitikával, vagy szomszédságpolitikával kapcsolatos konkrét kérdések, ám mint azt hozzátette, ez csak látszólag van így, hiszen az elhangzottaknak ki nem mondott nemzetpolitikai és szomszédságpolitikai vetülete is van. Ennek alapján kijelenthető, hogy a korábbi pozitív meggyőződések nem változnak, szögezte le Pásztor István, majd a folytatásban kiemelte: „A sajtótájékoztató számunkra legfontosabb üzenete a ki nem mondott, ám önmagunk számára mindenféleképpen megfogalmazható üzenet, hogy figyelembe véve a magyar kormány nemzetpolitikáját, valamint szomszédságpolitikáját, továbbá az ország gazdasági és költségvetési erőnlétét, emellett pedig a Szerbia és a Magyarország közötti kapcsolatrendszer minőségét, nekünk az a feladatunk, hogy a saját boldogulásunk szempontjából fontos ügyek tekintetében megfogalmazzuk elképzeléseinket és ehhez, a megvalósítás céljával, a határ mindkét oldalán megfelelő pozíciókból keressünk partnereket.”

– A migráció nemcsak a sajtótájékoztató megkerülhetetlen kérdése volt, hanem az előttünk álló időszaknak is egészen biztosan az lesz, hiszen olyan mélyreható folyamatról van szó, amelyet lehetetlen máról holnapra megállítani. Az is biztos, hogy mind Magyarország, mind pedig Szerbia és a térség, az elkövetkező hónapokban és években is a folyamat elszenvedője lesz. Ezzel kapcsolatban korábbi kijelentéseimet ismétlem meg, miszerint elemi érdekünk, hogy a magyar fizikai és jogi határzár hermetikusan zárjon, mert akkor kevesebben választják ezt az útvonalat. Ezen túlmenően azt remélem, hogy hamarosan Szerbia is erőteljesebben kezdi el védeni a déli határait, mert az elmúlt hetekben és hónapokban a mindennapok részévé vált jelenségek tarthatatlanok. Nem a szolidaritás fontosságát kérdőjelezem meg, ám álszolidárisak sem lehetünk olyan jelenségekkel szemben, amelyek a jogsértés határait súrolják – fogalmazott Pásztor István a sajtótájékoztató egyik kiemelt témája kapcsán.

Többi hír