Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa – Szakmai előadást tartottak a mezőgazdászoknak

A Vajdasági agrár mikro régiók képzési programja keretében Magyarkanizsán előadásokat tartottak a mezőgazdasági termelők részére. A gazdák az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó követelményekről is értesültek.

Az Európai Unió hamarosan a mezőgazdasággal kapcsolatos követelményrendszerét is ismertetni fogja Szerbiában, valamint az EU és Szerbia mezőgazdasági rendszerének jogharmonizációjára vonatkozó határidőt.

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője elmondta: „A Mezőgazdasági Minisztériumnak az lesz a feladata, hogy ezeket a határidőket megpróbálja kitolni, és minél később átvenni az uniós jogrendszert és jogszabályokat. Erről szólnak a csatlakozási tárgyalások, és itt kell észen lenni, hiszen látjuk, hogy a föld esetében korábban adunk lehetőséget az uniós állampolgároknak, hogy földet tudjanak vásárolni nálunk.”

A továbbiakban Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója az alap friss hitellehetőségeit ismertette. Kőrösi Sóti Beáta, a magyarkanizsai középiskola szaktanára az alternatív növények termesztésével, Német Alfréd növényvédelmi mérnök pedig a szántóföldi növények védelmével foglalkozott.

„Minél több biológiai növényvédelmet, tehát minél inkább fizikailag védjük a növényt, tehát vetésforgóval vagy különböző más módokkal, talajműveléssel, agrotechnikával, és ez mellett okosan és megfontoltan megválasztani a növényvédő szert” – emelte ki Német Alfréd.

A gazdák nagyon hasznosnak ítélik meg ezeket a téli szakmai előadásokat. Kiss Róbert magyarkanizsai termelő nyilatkozott. „Szakmai dolgokat tudnak nekünk az itt előadó professzorok és tanárok átadni, aminek a termelésben vesszük hasznát, tehát sikeresebben tudunk termelni a szántóföldeken, aki pedig állattartással foglalkozik, az ott.”

A megjelent termelők hasznos tapasztalatokat szerezhettek a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a zentai Kertészek Egyesülete által szervezett előadásokon.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját