Ugrás a tartalomra

Magyar polgármestert Óbecsének

Magyar polgármestert Óbecsének

Dr. Molnár Viktor: A politikai koalíció egyben stratégiai partnerség

Márciusban negyedikként adta át a VMSZ – Pásztor István elnevezésű községi képviselő-testületi jelöltlistát Óbecsén a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete. A választási ambíciókról, a lista összetételéről, az eddig elért eredményekről és a tervekről dr. Molnár Viktor listavezetőt, a párt községi szervezetének az elnökét kérdeztük.

Magyar polgármesteri ambícióik vannak. Mi kell ennek a megvalósulásához?
– Hiszem, hogy a választópolgárok bizalmának köszönhetően a VMSZ lesz a legmeghatározóbb erő Óbecse községben, és újból közülünk kerül ki Óbecse polgármestere. A cél az, hogy Óbecsén ismét elfoglaljuk megérdemelt helyünket, és ezáltal a községet olyan fejlődési pályára állítsuk, ami az itt élők életminőségét javítaná – ami jó a magyaroknak, az minden más nemzetiségű polgár érdekét is szolgálja. Fontos a gazdaság további erősítése, vállalkozásbaráttá kell tennünk Óbecsét, ösztönözni szeretnénk a befektetéseket, fejlesztenünk és erősítenünk kell a hazai és a külföldi kapcsolatokat. Mindez polgármesteri pozícióval rendelkezve reálisan megvalósítható.

Teljes, azaz 36-os listával indulnak a helyhatósági választásokon. Milyen szempontok szerint állt össze a névsor?
– Óbecsén a VMSZ listáját a VMDP és a MEP is támogatja. A VMSZ önkormányzati listája teljesen megújult, fiatalos, lokálpatrióta lista. Fontos szempont volt, hogy minden település arányosan legyen képviselve, igyekeztünk a nemek arányára vonatkozó törvényi feltételeket is betartani, és sokféle szakma képviselői kaptak helyet a listán. Összegezve: a VMSZ óbecsei önkormányzati listája fiatalos, komoly szakmaisággal bíró és erős lista.

Milyen részvételre és milyen eredményre számítanak ezúttal a község területén?
– Bízunk benne, hogy bőven 50% feletti lesz a polgárok részvétele a június 21-ei választásokon. Kiemelkedően fontos, hogy a magyarok részt vegyenek a választásokon és a Vajdasági Magyar Szövetségre adják le a szavazataikat, hiszen csak együtt, erős felhatalmazással tudjuk úgy alakítani a helyi politikát, ahogyan Óbecse igazán megérdemli. Úgy gondoljuk, hogy a mi terveink, a mi jövőképünk nyújtja községünk polgárainak a legjobbat. Ebből kiindulva hiszünk a győzelemben.

Mi az, amit a VMSZ a saját sikereként tud elkönyvelni az elmúlt időszakban?
– Minden községi eredmény egyben a VMSZ-nek is mint koalíciós partnernek az eredménye. Saját, egyéni sikerként egyértelműen az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola megmaradását és fejlesztését könyvelhetjük el. A kezdetek kezdetén a VMSZ állt ki a Petőfi iskoláért, de ebben a harcban nagyon sok óbecsei polgár, a szülők és a civil szervezetek is beálltak a csatasorba, és vállvetve küzdöttünk az iskola megmaradásáért. Sikerült. A közösség és a politikum egyesült ereje sikerre vitte a történetet, és a Petőfi iskola megmaradt Óbecsén. A községünkhöz tartozó Dreán ősztől az iskola új épületében kezdődik meg a tanítás, és reményeink szerint az óvoda is ott kap helyet.

Hogyan értékeli az elmúlt négy év koalíciós együttműködését, és melyek azok az eredmények, amelyeket kiemelne?
– A politikai koalíció egyben stratégiai partnerség is. Koalíciós partnerként mindig támogattuk a fejlesztési elképzeléseket, ugyanakkor igyekeztünk folyamatosan megvalósítani választási ígéreteinket, például befejeződött a Péterréve és Óbecse közötti regionális útszakasz felújítása, a község kijáratánál a bácsföldvári úton megépült a körforgalom, és a polgárok örömére új fényében tündököl a Csillagtér is. Befejeződött Óbecse központi terének a teljes rekonstrukciója, valamint a Dositelj és a Miloš Crnjanski utcák felújítása is. Jelenleg gőzerővel halad a Zöldfás utca felújítása. Péterrévén befejeződött a vízgyár kiépítése, a Tisza töltésének a megerősítése, és megvalósult a Csík folyó gátjának a felújítása is. Bácsföldváron a Gyöngyszigeten lévő pumpaházat sikerült korszerűsíteni, és folyamatban van a híd teljes rekonstrukciója is. A határon túli együttműködésnek köszönhetően Óbecsén a Tisza-parton az IPA-projekt keretében kishajókikötő épült.

Van-e olyan ígéret, amelyet nem sikerült valóra váltani, és milyen konkrét terveik vannak a következő ciklusra?
– A 2016 és 2020 közötti időszakban szerbiai és anyaországi forrásokból 3 milliárd dinár fejlesztési forrást hoztunk Óbecsére, ami több mint kétszerese a község éves költségvetésének. A nem realizált terveket besoroltuk a jelenlegi választási programunkba. Szeretnék megemlíteni néhány fontosabb projektet, amelyeknek a megvalósítása szerepel a VMSZ célja között, ilyen például az Óbecse–Topolya és az Óbecse–Szenttamás regionális utak szanálása, Óbecsén a Tisza holt ágának a rendbetétele, a tornaterem befejezése az óbecsei Petőfi iskolában, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör jelenlegi épülete mellett egy új kulturális központ kiépítése, Bácsföldváron az újvidéki kanyarban a körforgalom kialakítása, Péterrévén a Kiszárda épületének az újjáépítése és a vízhálózat teljes rekonstrukciója. Jelenleg a Petőfi iskola tornatermének a befejezése van folyamatban, és Péterrévén a Samu Mihály Általános Iskolába is terveztünk egy új tornatermet, de ez sajnos még várat magára, a bácsföldvári körforgalomhoz viszont már megvan a tervdokumentáció, és csak a kivitelezés maradt hátra. Mint ahogyan eddig, a jövőben is arra törekszünk, hogy éljünk a hazai és az anyaországi pályázati lehetőségekkel, így több fejlesztést és különböző programokat tudunk Óbecse községben megvalósítani.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, feró
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét