Ugrás a tartalomra

Magyar óvoda kell

Magyar óvoda kell

Rancz Károly: Az életminőség javítása és a magyarság megőrzése hozzájárulhat a fiatalok itthon maradásához

Négy évvel ezelőtt még nem volt a pancsovai városi képviselő-testületben magyar képviselet. Ezt az elvárást akkor sikerült megvalósítani. Az előttünk álló választásokra új tervekkel és reményekkel tekintenek, a pancsovai magyar kisebbségi közösség érdekképviseletét kívánják megőrizni és megerősíteni. Hogy az elmúlt időszakban mit sikerült megvalósítani, illetve milyen fejlesztések várhatók a dél-bánáti városban, Rancz Károllyal, a Vajdasági Magyar Szövetség pancsovai városi szervezetének elnökével, és egyben a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökével beszélgettünk.

Az elmúlt időszakra visszatekintve, mit emelne ki a saját politikai, valamint a kultúra terén folytatott tevékenységei eredményeiből?
– A rendszerváltás óta először sikerült Pancsován a VMSZ-nek bejutnia a városi képviselőházba, egy mandátumhoz jutottunk és a választsokat követően a segédpolgármesteri funkciót tölthette be. Továbbá 2016 novemberében sikerült Pancsován a Prosperitati Alapítvány területi irodáját megnyitni, amellyel lefedtük az összes dél-bánáti települést, így az érdekelt pályázók itt adhatják le pályázataikat.
Megnyitottuk ugyanakkor a nagybecskereki CMH iroda pancsovai kirendeltségét is, illetve azelmúlt 4 éves időszakban sikerült a VMSZ tagságát is gyarapítani, megalapítottuk Sándoregyházán a helyi szervezetünket és Pancsován kettő helyi szervezet megalakítását sikerült eredményesen bevégezni. Megerősítettük a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet, ugyanakkor a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesületet és a sándoregyházi Bonnáz Sándor Művelődési Egyesület alapjait. Kiemelt szerepet kapott a magyar kultúra és hagyományok megőrzése és továbbadása, a régi és az új művelődési egyesületek együttműködése, csakúgy mint a településekkel, az anyaországgal való szoros együttműködés. Nagyon intenzívvé vált a bukovinai Székely Szövetséggel folytatott barátság, valamint az együttműködés a vajdasági és délbánsági művelődési egyesületekkel.

Tevékenységei során nagy hangsúlyt fektetett mindig is a bánsági magyarság, a szórvány megőrzésére. Politikai tevékenységével milyen módon tud hozzájárulni a magyarság helyzetének javításához a dél-bánáti városban?
– Szerintem a leghatékonyabb módja ennek, hogy becsalogassuk a magyarságot a rendezvényekre, a hagyományőrző összejövetelekre és az egyéb eseményekre, hogy ily módon is ismerkedjenek, barátkozzanak, együttműködjenek minden téren. Segítséget nyújtunk a különféle külhoni és itthoni pályázatok elkészítésében és megvalósításában. Pancsován van a Prosperitati Alapítvány területi irodája, amely széleskörű lehetőséget kínál az érdeklődőknek és ily módon feljavítja a tevékenységi szintjüket, életvitelüket gazdagítja, családalapításra és itthonmaradásra ösztökéli őket.

Szerepel a pancsovai önkormányzati jelöltlistán. Amennyiben a választási eredmények sikeresen alakulnak, városi képviselőként mit tart fontosnak, minek a megvalósításában szeretne részt vállalni? Mely fejlesztéseket tarja a legfontosabbnak?
– A VMSZ megerősítése a terepen, a tagság bővítése, a beruházások növelése az anyaország segítségével és az önkormányzat hozzájárulásával a legfontosabb. Nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület megalapításának 75. évfordulója alkalmából sikerül a tulajdonunkban levő épületet érdemben felújítani, ami többek között lehetőséget adna egy hétvégi magyar nyelvű óvoda tartalmas működésére is. A tervek között szerepel a Tarcsó és Sándoregyházát összekötő átlós aszfaltút, amely közelebb hozná a sándoregyháziakat a hertelendyfalvi magyarokhoz, terveinkben szerepel egy kerékpárút megépítése Hertelendyfalván, amely becsatlakozna az Európai Kerékpárút Hálózat egyes szakaszaiba, amely itt halad el. Terveinkben szerepel még a sándoregyházi szennyvíz-elvezető rendszer befejezése is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Miklós Hajnalka
Többi hír