Ugrás a tartalomra

A magyar érdekképviseletért

A magyar érdekképviseletért

Újhelyi Nándor: Az a célunk, hogy megtartsuk az erőnket, és ott legyünk a döntéshozatalnál
Újhelyi Nándor a Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi listájának vezetője, aki az elmúlt négy évben Törökkanizsán a községi képviselő-testület elnökeként tevékenykedett, ugyanakkor a VMSZ községi szervezetének elnöke is. A célkitűzésekről, a magyar érdekképviselet fontosságáról kérdeztük.

A VMSZ komoly listával és konkrét célokkal indul neki a választásoknak. Melyek ezek a célkitűzések?
– A 2010-es népszámlálási adatok szerint Törökkanizsa községnek 28-29 százaléka magyar, vagyis nagyon fontos, hogy a magyarságunk a VMSZ által komoly erőt képviseljen az önkormányzatban. Az a célunk, hogy megtartsuk ezt az erőt, amivel rendelkezünk, és mint kisebbségi párt az oktatásra, a művelődésre és minden egyéb területre befolyással legyünk, tehát ott kell lennünk a döntéshozatalnál. Törökkanizsa vonatkozásában az egyik legfontosabb célunk, hogy kiépüljön a szennyvíztisztító telep, illetve hogy megkezdjük a helyi szeméttelep felszámolását. Ami a falvakat illeti, fel kell újítanunk az Oroszlámost és Feketetót összekötő utat, a majdányi középkori régészeti lelőhelyet egy IPA-projekt révén idegenforgalmi központtá fejlesztjük, Oroszlámoson a magyar művelődési egyesületnek székházat szeretnénk vásárolni, Törökkanizsát illetően pedig a terveink között szerepel a helyi római katolikus templom felújítása.

Az elmúlt négy évben is sokat tettek azért, hogy Törökkanizsa fejlődjön, és a magyarság szempontjából fontos intézmények erősödjenek. Mit emelne ki ezek közül, és mire törekednek a jövőben?
– Számunkra nagyon fontos az oktatás, a művelődés, a hivatalos nyelvhasználat és a magyar nyelven történő tájékoztatás, és ebben a szférában is fontos lépéseket tettünk. Befejeztük a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület székházának felújítását, megvásároltuk és bővítettük a helyi Hagyományok Háza épületét, Firigyházán fejlesztettük a Ricze-emlékházat, megújult az oroszlámosi templom, több felújítási munkálatot is elvégeztünk a törökkanizsai templomon, és újjávarázsoltuk a Tallián-kápolnát. Részben felújítottuk a törökkanizsai színházat, a könyvtár épületét, fejlesztettük a falvakban is a művelődési házakat. A Prosperitati Alapítvány által 800 ezer euró gazdaságfejlesztési támogatás érkezett a községünkbe, ami elsősorban a mezőgazdasági termelőket segítette.

Milyen személyek kerültek fel a VMSZ törökkanizsai listájára?
– Az önkormányzati választásokon a VMSZ listája 2-es sorszám alatt fut, 31 tagú a képviselő-testület, és mi teljes listával indulunk. Közösségileg elkötelezett fiatalok, képzett személyek, ugyanakkor a nyugdíjasok és a női fórum, valamint a falvak képviselői is jelen vannak a listán. Nagyon erős csapatunk van, akik helyileg is bebizonyították talpraesettségüket, ugyanakkor a törökkanizsai szervezet képviselői tartományi és nemzeti tanácsi szinten is évek óta politizálnak, tehát egyetlen magyar opcióként valóban jó listával indulunk a választásokon.

Miért fontos, hogy meglegyen a megfelelő magyar érdekképviselet egy olyan önkormányzatban, ahol a magyarság kisebbségben van?
– A polgárok bármilyen problémájukkal hozzánk fordulhatnak, tehát életbevágóan fontos a megfelelő magyar érdekképviselet. Naponta tapasztaljuk, hogy megkeresnek bennünket mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésekkel, ügyes-bajos dolgok intézésével. Sokan nem beszélik elég jól a szerb nyelvet, mások nehezen igazodnak el az adminisztráció útvesztőiben, és fontos, hogy legyen kihez fordulniuk. Jól működik a falugondnoki hálózatunk, falugazdászunk is van, és most ebben a rendkívüli állapotban megmutatkozott, milyen fontosak ezek a rendszerek. A VMSZ helyi szervezete 2007-ben alakult, és gyorsan bebizonyosodott, hogy nagy szükség van ránk. Számunkra fontos, hogy Törökkanizsa továbbra is a szőke Tisza, a barátságos emberek, az illatozó hársfák és a kastélyok városa legyen, fontos, hogy a falvaink is megmaradjanak és fejlődjenek, mindehhez elengedhetetlen, hogy továbbra is erős érdekképviseletünk legyen az önkormányzati szervekben.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, hhá
Többi hír