Ugrás a tartalomra

Kovács Elvira: A becslések szerint Szerbia legkorábban 2027-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz

Újvidék -A becslések szerint Szerbia legkorábban 2027-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz – jelentette ki Kovács Elvira, a VMSZ parlamenti képviselője rádiónk Hangadó Szerda című műsorában.

A politikus a törvényhozás integrációügyi bizottságának tagjaként elemezte Szerbia uniós felzárkózását. Jó hírnek nevezte, hogy Európa a jövőben is komoly figyelmet fordít a bővítés kérdésére, illetve hogy ennek kapcsán fontos tisztségre jelölték a magyarországi Trócsányi Lászlót, ugyanakkor kiemelte, hogy a bővítési biztos nem a saját országának, hanem az uniónak az álláspontját képviseli majd. Arra emlékeztetett, hogy Szerbia 4 év alatt a tárgyalási fejezetek felét nyitotta meg.

A folyamat a közelmúltban lelassult, hiszen Szerbia nem teljesítette Brüsszel elvárásait a jogállamiság, a külpolitika és Koszovó kapcsán. Kifejezte reményét, hogy a finn uniós elnöklés ideje alatt újabb kormányközi konferenciát tartanak majd. Kovács problémának tartja, hogy sokan nem vették komolyan a szerbiai országjelentéseket, de Belgrád azóta már számos kritikát orvosolt.

Kovács Elvira megerősítette, hogy személycserék történnek a szerbiai tárgyalócsoportban, de ez nem jelenti az előkészítő munka leállását. Arra is kitért, hogy a napokban nevezik ki az Európai Parlament új szerbiai jeletéstevőjét, és emlékeztetett arra, hogy októberre várható az uniós és a szerb vegyesbizottság ülése.

A VMSZ képviselője szerint növekedett az uniós támogatások felhasználásának a hatékonysága, de még van tennivaló ezen a téren. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a csatlakozást támogatók arányát úgy lehet növelni, ha népszerűsítik az uniós tagság gyakorlati előnyeit, hiszen tíz év alatt 74-ről 55 százalékra csökkent a belépést támogató polgárok száma – fogalmazott Kovács Elvira.

 

Szerző (Forrás)
VRTV (Fotó: Pannon RTV)