Ugrás a tartalomra

A kormányzati struktúrában is részt vennének

Noszán tartott lakossági fórumot a VMSZ

A VMSZ kedden este Noszán tartott lakossági fórumot, melynek keretében Varga László köztársasági parlamenti képviselő és Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke szólt a polgárokhoz.

Varga László elsőként a VMSZ nevében megköszönte a vajdasági magyar közösségnek, hogy aláírásukkal támogatták a listájukat. Mint kiemelte, első alkalommal fordult elő, hogy a VMSZ az ötödik, azaz ilyen előkelő helyen szerepel a szavazólapon. 13 ezer aláírással sikerült átadni a választási listájukat, s a VMSZ ezzel országos pártokat előzött meg ebben a munkában, amiért mindenkit megillet a köszönet.

– 2008-ban és 2012-ben azok, akik a VMSZ ellen kampányoltak, azt mondták, nem érdemes a VMSZ-re szavazni, mert ez egy kisebbségi, kis, gyenge párt. Az elmúlt két évben sok minden történt, s azok, akik azt mondták rólunk, kicsik, gyengék vagyunk, mára kicsik, gyengék lettek, és a választások után befolyás nélküliek lesznek, s nem fogják az ország ügyeit irányítani.

Ez tanulságos, és talán egy kicsit igazságszolgáltatása is a sorsnak, mert azt kapják vissza, amivel ellenünk kampányoltak. Ha a VMSZ jól szerepel a választásokon, olyan helyzetben lesz, hogy befolyásolni tudja a dolgokat, s a választások után a parlamenti többség része lesz.

Fel fognak kérni bennünket erre, s mi szeretnénk is a parlamenti többség része lenni, oly módon szeretnénk azonban ezt, hogy a kormány a választási programunkban megfogalmazott kitűzött célokból minél többet felvállaljon, megvalósítson.

Jó esély van erre is, habár tisztában vagyunk azzal, hogy nem fogják mindegyiket felvállalni, és lesz, amit megígérnek, de nem teljesítenek majd. Az a tapasztalatunk azonban a Szerb Haladó Párttal kapcsolatban, hogy amit megígérnek, amit megbeszélünk, azt be is tartják – mondta Varga, hozzátéve, a többségi nemzet a haladókat támogatja, mely ellen nem lehet tenni, de a VMSZ vagy nem vesz erről tudomást, és ellenzékként politizál tovább, ily módon pedig semmit sem tehet, vagy megpróbál partner lenni, és ahol tud, tesz valamit.

A választások után kezdetüket veszik a reformintézkedések, így nem kérdés, hogy a VMSZ-nek is ott kell lennie, hogy beleszóljon a dolgokba, elmondja véleményét, és érvényesítse a vajdasági magyarság érdekeit. Ha úgy alakul, akkor a kormányzati struktúrában is ott lesz.

Nem miniszteri székekre pályázik, hanem a kulcsfontosságú minisztériumokban szeretne pozíciókat megkapni, például a mezőgazdaság, infrastruktúra és a kisebbség számára fontos kérdésekkel foglalkozó területeken. Varga rámutatott, voltak már ellenzék, voltak hatalmi koalíció része, a kormányzatban azonban még nem volt emberük, s ezt szeretnék most megpróbálni.

Bunford Tivadar elmondta, a VMSZ egy jól szervezett, erős párt, és az, hogy aláírásukkal ilyen sokan támogatták őket, egy óriási bravúr volt. Reményét fejezte ki, hogy március 16-án is hasonló támogatottságot kapnak, mert ez történelmi eredményt hozhat, hiszen a választás is történelmi lesz.

Bunford az épülő noszai művelődési házzal kapcsolatban arról számolt be, hogy arra 49 millió dinárt szavaztak meg, a jelenleg folyamatban lévő munkálatok értéke pedig 22 millió dinár.

– Ebből 7,5 millió dinár le lett számlázva, s ezt a jövő hét folyamán fizetik ki a kivitelezőnek. Mivel a Tartományi Nagyberuházási Alap nem fizethet olyan beruházás kivitelezéséért, amelyik civil szervezet tulajdonában van, ezért született egy megállapodás, melynek értelmében a telek tulajdonjoga átszáll Szabadka városára, az épületet pedig bérbe adja a noszai Hinga Művelődési Egyesületnek határozatlan időre, bérmentve, és fizeti a közműszolgáltatásokat.

Úgy tudom, az építkezés első fázisa hamarosan befejeződik, és azt követően a második fázisra is kiírják a közbeszerzési pályázatot – mondta el Bunford.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, s.l.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben