Ugrás a tartalomra

Igazságügy, pénzügy, energetika, környezetvédelem - ezeken a területeken is államtitkára lehet a VMSZ-nek

Igazságügy, pénzügy, energetika, környezetvédelem - ezeken a területeken is államtitkára lehet a VMSZ-nek

 A köztársasági közigazgatásban államtitkárok szintjén vennének részt a kormányzásban - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István.

A VMSZ elnöke megerősítette, a köztársasági közigazgatásban államtitkárok szintjén kívánnak szerepet vállalni. A tartományi kormányról szólva aláhúzta, annak struktúrája nem változik, a meglévő 12 titkárság megmarad az elkövetkező időszakban is, ugyanis a tartományi kormányalakító, Igor Mirović nem kíván ezen változtatni. Pásztor István azt is elmondta, hogy reális esély mutatkozik a jövő évi közszférában tervezett béremelésre is.

A VMSZ elnöke kiemelte, szeretnék megőrizni az eddigi államtitkári tisztségeket az oktatási minisztériumban, az építésügyi tárcában, a mezőgazdasági, illetve az egészségügyi tárcában is. Emellett olyan új területeken is gondolkodnak, mint az energetika és a környezetvédelem, az igazságügy és a pénzügy.

Pásztor István a szerb államfő által bejelentett, jövőre tervezett béremelésről is beszélt. Azt mondta, ez reális és szükséges, hiszen az oktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban és más területeken is nagy az elmaradás a bérek tekintetében.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Egészen biztos, hogy reális az az elképzelés, amely a jövő évre, a 2021-es évre egy 5-6 százalékos, ha jól emlékszem 6 százalékos növekedést lát elő. Ennek a keretei elegendőek kell, hogy legyenek ahhoz, hogy a közszférában fizetésemelést, vagy fizetés-kiegészítést lehessen eszközölni.”

A tartományi kormány kapcsán Pásztor István elmondta, struktúrája nem változik, a meglévő 12 titkárság megmarad az elkövetkező időszakban is, ugyanis a tartományi kormányalakító, Igor Mirović nem kíván ezen változtatni. Hangsúlyozta, október 29-én, csütörtökön ül össze a tartományi képviselőház, amelyen várhatóan megválasztják az új tartományi kormányt.

Kitért a járványhelyzetre is. Kiemelte, be kell tartani az egészségügyi előírásokat. Beszélt Aleksandar Vučić szerb államfő azon bejelentéséről is, amely szerint Szerbia egy amerikai-német védőoltást szerez be.

”Az a fontos, hogy Szerbia ugyanúgy járjon el, és úgy jár el, mint az összes többi ország, hogy azokkal köt megállapodást, akiknél feltételezhető, hogy ők lesznek az elsők, akik majd piacra dobják. Akkor, amikor megjelenik a védőoltás, biztos, hogy mindannyian fel kell, hogy vegyük, annak érdekében, hogy ezt a jelenséget, amiről itt folyamatosan beszélünk, ezt gyökereiben megakadályozzuk.”

Arra kérte az embereket, főként a veszélyeztetett csoportba tartozókat, hogy vegyék fel a szezonális influenza elleni védőoltást, azért, hogy minimalizáljuk a ránk leselkedő veszély szintjét.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír